Probijen i treći rok za izgradnju puta Jezerine-Lubnice, Brajović i Nurković poriču odgovornost

"Može se u ovom času procijeniti da je vrijednost investicije, ukupne investicije, stigla na nekih 75 miliona eura i to vjerovatno neće biti kraj, velika je vjerovatnoća da će to koštati i više", kaže Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu

11659 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Tog 17. maja prije pet godina ništa nije ukazivalo da će gradnja puta kroz Bjelasicu od Kolašina do Berana, tačnije od Jezerina do Lubnica, postati prava noćna mora.

Rokovi su probijani, radovi još traju, a umjesto da sve košta 35 miliona eura, na kraju će koštati duplo više.

"Probijanje tunela Bjelasica pokazalo kao jako teška stvar. A vi kad uđete u posao koji je vrijedan desetine milione eura, na bazi jako lošeg glavnog projekta, što se očigledno pokazuje u praksi, vi prosto morate da platite taj ceh. Sada je ceh bukvalno duplo veća cijena tog posla. Može se u ovom času procijeniti da je vrijednost investicije, ukupne investicije, stigla na nekih 75 miliona eura i to vjerovatno neće biti kraj, velika je vjerovatnoća da će to koštati i više", kaže Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

Građevinski radovi do ovog trenutka koštaju oko 56 miliona, ostalo su PDV od 12 miliona, 1,3 miliona eura za nadzor, kao i troškovi kredita...

Krajem prošle godine tadašnja Vlada je uputila zahtjev Zaštitniku imovinsko pravnih interesa da se uključi u čitav slučaj i zaštiti interes države “u mjeri mogućeg”. Iz kancelarije Zaštitnika su nam odgovorili da su se bavili prikupljanjem dokumentacije i prevodom ugovora sa engleskog jezika.

"U fazi smo izrade nalaza vještaka, imajući u vidu da se radi o građevinskoj problematici, kako bismo se odredili u kom pravcu da idemo, tačnije da li ima nečije odgovornosti za štetu, u kom slučaju će uslijediti tužbe", navodi se u odgovoru Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Iz NVO sektora postavlju pitanje:

"Iz čega će ova država da se naplati, očigledno da su jako male šanse da država može da naknadi tu štetu koja nastaje sa ovim poslom, to je nešto što će izgleda pasti na teret svih nas, poreskih obveznika", poručuje Mrdović.

Najodgovorniji su, kao i uvijek, oni na samom vrhu. Međutim, bivši ministar saobraćaja iz Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović, ne vidi ovdje svoju odgovornost...

"Potpisivanje ugovora o izgradnji puta Lubnice-Jezerine, koji predstavlja važan projekat pogotovo za sjeverni region Crne Gore, desilo se nakon vremena mog mandata na poziciji ministra saobraćaja i pomorstva. U tom smislu ne osjećam bilo kakvu odgovornost", rekao je Brajović.

Odgovornost se doduše ne veže samo za potpis, već i za pripremu posla, što pada u vrijeme mandata Brajovića.

Ali jednako tako odgovornim za evidentne propuste, sebe ne smatra ni njegov nasljednik, Osman Nurković iz Bošnjačke strane (BS) koji se dovodio u vezu sa izvođačem radova, bosanskom firmom “Euro asfalt” iz Sarajeva. Nurković kaže da nije na funkciji ministra već dvije godine, da je put nadležnost Uprave za saobraćaj, te da postoji i međunarodni nadzor koji prati realizaciju projekta.

"Ja sam u skladu sa mojim ovlašćenjima tražio informaciju o stanju na projektu i traženju eventualnog krivca za kašnjenje i prekoračenje troškova za završetak projekta. Ovdje je još važno istaći da je ugovor potpisan i da važi takozvani Žuti fidik i po strogim pravilima banke koja kreditira izgradnju ovog objekta. Dakle, ne vidim da sam bilo šta propustio i da sam doprinio kašnjenju i prekoračenju ugovorenog iznosa sredstava", kazao je Nurković.

“Vijesti” su ranije postavljale i pitanja zašto se u ovaj posao ušlo bez potrebnih istraživanja i što je dozvoljeno da se u trup državnog puta ugrađuju cijevi za privatne minielektrane u Beranama, koje gradi “Hidroenergija Montenegro”.

U Akciji za socijalnu pravdu ovo zato vide kao još jedan od izazova za Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

"Javna funkcija nije samo da vi napunite svoj džep i imate niz pratećih beneficija, ne, nego je javna funkcija da preuzmete odgovornost za loše ugovorene poslove. Ja se nadam da će Specijalno državno tužilaštvo u konkretnom slučaju da pošalje poruku te vrste", istče Mrdović.

Treći rok za završetak dionice Jezerine - Lubnice istekao je 20. oktobra. Novi, četvrti je narednog ljeta, 10. jula 2023. godine.

Bonus video: