Nakon izbora u Šavniku polako kreće iseljavanje, Popović: Potvrđuju se sumnje da se radilo o izbornom inženjeringu

Iz MUP-a ističu i kako je njihova urgencija da se obustavi izdavanje rješenja za promjenu prebivališta, dok se ne sprovedu određene kontrole, urodila plodom, odnosno dovela do smanjenja selidbi u Šavnik, kojih od izbora praktično i nema

15734 pregleda 16 komentar(a)
Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Šavnik, Foto: Svetlana Mandić

U Šavnik prije, iz Šavnika poslije izbora – tako bi se mogli opisati putevi mnogih, kada je u pitanju ova poddurmitorska opština, u koju se od 20. aprila do 20. oktobra ove godine doselio 341 građanin s pravom glasa.

"Nakon zaključenja biračkog spiska imamo trend da se lica već počinju odseljavati iz Šavnika. Dakle, 32 lica su podnijela zahtjev za promjenu prebivališta iz Šavnika, a za isti period, dakle nakon izbora, u Šavnik se doselilo samo jedno lice", kaće Radovan Popović iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Popović kaže da MUP, policija i nadležno tužilastvo još sprovode aktivnosti u vezi sa ipitivanjem brojnih selidbi u Šavnik, u susret izborima, koji su održani 23. oktobra.

"Imamo veliki broj lica koja su dala obavještenja u svojstvu građana. Predmeti su kompletirani i predati su osnovnom državnom tužilaštvu", navodi Popović.

Kada su u pitanju provjere zahtjeva za prebivalištem, šavnička policija postupala je po anonimnoj prijavi građana Šavnika, te zahtjevima Osnovnog tužilaštva u Pljevljima

"Prikupljena su obavještenja od 71 lica, među kojima su i tri službenika MUP-a i jedan Uprave policije, kao i potrebna dokumentacija od strane Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance. Formirani spisi predmeta su dostavljeni postupajućem državnom tužiocu 21.10.2022. godine, a biće mu proslijeđena i obavještenja od još osam lica, koja su prikupljena u odnosu na naknadno dostavljenu dopunu prijave građana Šavnika", navodi se u saopštenju Uprave policije- Regionalni centar Zapad Odjeljenja bezbjednosti Nikšić.

U susret sjutrašnjem, trećem pokušaju glasanja na još tri biračka mjesta, policija je za prethodna dva izborna dana u Šavniku podnijela krivične prijave za kršenje biračkih prava.

"Dana 23.10. i 30.10.2022. godine, tokom izbornog procesa u opštini Šavnik, podneseno je 12 krivičnih prijava, protiv 17 lica, a zbog počinjenih 14 krivičnih djela. Ovom prilikom su prikupljena obaveštenja od 50 lica", saopšteno je iz UP.

Krivična djela odnose se na povredu prava glasanja, sprečavanje održavanja glasanja, te uništavanje dokumenata o glasanju.

Iz MUP-a ističu i kako je njihova urgencija da se obustavi izdavanje rješenja za promjenu prebivališta, dok se ne sprovedu određene kontrole, urodila plodom, odnosno dovela do smanjenja selidbi u Šavnik, kojih od izbora praktično i nema.

"Sve one naše sumnje, koje su bile na samom početku, da se radi zaista o izbornom inženjeringu, na ovaj način su i potvrđene", poručuje Popović.

Iz MUP-a, uoči sjutrašnjeg glasanja na tri izborna mjesta u Šavniku, apeluju na sve da poštuju propise.

Bonus video: