Zabrinutost oko preuzimanja Tvitera ima veze sa politikom, postao dominantno politička platforma

"Lako može da se izvrši migracija na neko novo mjesto, novu platformu koja će biti konkurentna Tviteru i stvori neki vid komunikacije, uticaja, političke platforme koja Tviter trenutno jeste domimantno", rekao je Kosović

3922 pregleda 0 komentar(a)

Tviter ima svoj ciklus i kao svaka mreža koja zavisi od korisnika ima neka pravila na koje čak ni osoba toliko uticajna, moćna i bogata kao Ilon Mask ne može da utiče u toj mjeri da promijeni ponašanje korisnika i da ne postoji povratni efekat, reakcija korisnika koji daju vrijednost i karakter toj mreži, ocijenio je urednik ND Vijesti Srdan Kosović.

Kosović je i sam korisnik Tvitera.

"Naravno da neko sa tom vrstom ambicije i tolikom željom da u svakom momentu i djelovanju stvara istoriju može da ima neku vrstu značajnog uticaja na to kako će mreža da izgleda u budućnosti. Lako može da se izvrši migracija na neko novo mjesto, novu platformu koja će biti konkurentna Tviteru i stvori neki vid komunikacije, uticaja, političke platforme koja Tviter trenutno jeste dominantno", rekao je Kosović.

Vladimir Vulić iz digitalizuj.me.smatra da ni Ilon Mask vjerovatno ne zna šta će tačno da se desi.

"Dok se ta španska serija kupovine i preuzimanja desila, završila i ovih prvih nedelju dana otkad je preuzeo upravljanje toliko stvari se najavilo, desilo, povuklo... Mislim da je ključna stvar ovo što je Srdan rekao, a to je da je nažalost Tviter danas postao politička platforma", kaže Vulić.

Ocjenjuje da zabrinutost oko preuzimanja Tvitera nema nikakve veze sa društvenim medijima i biznisom, već dominantno sa politikom.

"Gubici su veliki. Dnevni gubitak je oko četiri miliona. Svaki dan koji Tviter radi gubi četiri miliona. Mask je preuzeo potez koji nije human, ali koji u principu preuzima svaki biznismen u Americi u posljednih 100 godina, a to je da je pribjegao masovnom otpuštanju", rekao je Vulić.

Mask je za sedam dana otpustio oko 50 odsto zaposlenih.

"Sljedeći korak je da Tviter iz platforme koja je funkcionisala skoro 100 posto od oglašivača pređe na dio koji će zavisiti od pretplate, a dio od oglašivča", objasnio je Vulić.

Dodaje da Tviter ide na to da poveća udio pretplatnika.

"Ne možete da predvidite koliki ćete prihod od oglašavanja imati, to može vrlo brzo da se mijenja. Kada imate pretplatnike vrlo jednostavno možete da pravite sve oblike projekcija".

Nakon prvih poteza Maska, navodi Vulić, desetak kompanije i jedna od najvećih marketinških agencija koja zastupa moćne svjetske brendove nisu odustali, ali su privremeno su suspendovali oglašavanje na Tviteru.

"Zahvaljujući NVO i aktivističkim grupama može da se desi da u trenutku imate veliki pritisak da oglašivači odustaju od platforme", rekao je.

Bonus video: