Dukaj: Promjene u javnoj upravi da budu temeljne, a ne samo zbog EU

Ističe da je bitno formiranje radne grupe koja će raditi na analizi lokalne samouprave, a u kojoj se, kako kaže, nalaze veoma značajni ljudi

6694 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Moramo se navići da promjene koje pravimo budu temeljne. Ne samo zbog Evropske unije, nego moramo mijenjati svijesti, rekao je u Bojama jutra ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Dukaj je istakao da ovo Ministarstvo nije samo resor, već sistemsko ministarstvo.

"U ovim okolnostima teško je donijeti neke velike promjene. Zaposleni u MJU nose najveći teret. Formirali smo Savjet za reformu javne uprave. Po prvi put je preduzeta aktivnost u vezi Zakona o Vladi, o kojem se priča 10 godina..", navodi Maraš.

MJU raspolaže podacima da je u državnoj upravi blizu 44.000 zaposlenih, a što se lokalne samouprave tiče više od 6.000.

Ističe da je bitno formiranje radne grupe koja će raditi na analizi lokalne samouprave, a u kojoj se, kako kaže, nalaze veoma značajni ljudi.

"Trudili smo se da angažujemo sve značajne slojeve društva. Još nemamo rezulatate analize, imaćemo ih za nekih šest mjeseci", rekao je Maraš dodavši da se radi o temeljnoj analizi.

Smatra da lokalne samouprave mnoraju imati veću autonomiju odlučivanja.

Maraš je rekao da je ostalo još desetak dana posla kako bi servis bio funkcionalan nakon sajber napada na informatičku strukturu Vlade Crne Gore.

Maraš ističe da da je najznačajnije i najprimarnije završeno.

"Crna Gora je 20. avgusta i poslije doživjela nezapamćen napad na javnu infrastrukturu. Sajber napadi su jedni od najopasnijih ratova danas u svijetu. Ovaj napad nije planiran za mjesec, već više od pola godine. Po prvi put u istoriji napada, što je potvrdio stručnjak iz FBI, traženo je manje novca zbog dokumentacije nego što je koštao napad. Samo jedan Zerodate virus na crnom tržištu košta od šest do 10 miliona dolara. Na našu državnu infrastrukturu korišćeno je najmanje pet takvih virusa", rekao je Dukaj.

Nada se, kako kaže, da je izvučena pouka.

"Pitanje je šta smo uradili posljednjih deset godina što se tiče informacione bezbjednosti i infrastrukture? Bukvalno ništa. Zakon koji pruža sve mogućnosti za digitalizaciji je u skupštinskoj proceduri. Ako radimo digitalizaciju, a uporedo ne radimo sajber bezbjednost, ništa nismo uradili i ti napadi će biti sve češći", smatra Dukaj.

Bonus video: