Knežević: Vozači da ne strahuju od prekida saobraćaja na auto-putu zbog snijega, signalizacija se mora strogo poštovati

Imamo 10 snjegočistača sa opremom za posipanje soli i prednjim i bočnim plugovima. Tu su i dva specijalna radna vozila UNIMOG, na jedan od njih priključena je mašina za snijeg koja košta 78 hiljada eura...

17676 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Lako je voziti kad je lijepo vrijeme, iako je i tokom ljeta bilo problema na prvoj trasi auto-puta.

Pravi problemi, u koje se ne računaju samo greške nesavjesnih vozača, nastupaju međutim sa dolaskom zime, koje je i izazov za održavanje dionice Smokovac-Mateševo.

Zato su kupljena najsavremenija vozila, i to 12, za cijenu od tri i po miliona eura.

"Najveći izazov svakako je snijeg. Zbog velikog broja konstrukcija na auto-putu - mostova, vijadukta, moguće je stvaranje poledice, što je isto veliki rizik, čak možda i opasniji od sniježnih padavina, ali imamo svu potrebnu opremu i materijal, so, kalcijum, za borbu protiv leda, tako da smo spremni", poručuje rukovodilac Službe za zimsko održavanje Vladan Knežević.

Imamo 10 snjegočistača sa opremom za posipanje soli i prednjim i bočnim plugovima. Tu su i dva specijalna radna vozila UNIMOG, na jedan od njih priključena je mašina za snijeg koja košta 78 hiljada eura...

"Služi da se na mjestima gdje je nemoguće da snjegočistači odbace snijeg van puta, naiđe sa ovom frezom, onda ona kroz ovaj lijevak odbacuje snijeg čak 40 metara u stranu", pojašnjava Knežević.

Zimska sezona za održavanje puteva obično počnje već u novembru, ali ove godine kasni. Meteorolozi kažu da će se truditi da daju prognozu što je moguće preciznije...

"Sama činjenica je da auto-put jednim dijelom na visini 100 ili 200 metara, a na nekim dijelovima iznad 1.000 metara nadmorske visine, upućuje na to da će biti vrlo različite vremenske prilike na pojedinim dionicama i o tome i te kako treba voditi računa. Bilo bi jako dobro da se taj sistem uveže da ne bi oni ostali uskraćeni za prognozu, a meteorolozi uskraćeni za podatke koji su vrlo korisni", ističe meteorolog Dušan Pavićević.

Ono što vozače zanima je da li se može očekivati potpuno zatvaranje auto-puta, kao što se zbog jakog vjetra povremeno dešava u Hrvatskoj?

"Ne bi trebalo da bude prekida ni zbog snijega, ni zbog leda, ni zbog vjetra, to su znatno manji intenziteti vjetra", kaže Knežević.

Knežević ipak upozorava vozače na upotrebu zimskih guma i poštovanje znakova, posebno na takozvanu promjenljivu saobraćajnu signalizaciju.

"Kada vide da se neki znak promijenio, da je 60, da ne misle da je to neka greška, nego da poštuju, vrlo je bitno", ističe on.

Na kraju poručuje da su spremni za sve izazove, a na pominjanje jednog čestog naslova u crnogorskim novinama - Snijeg iznenadio putare, Knežević odgovara da toga neće biti.

Bonus video: