Lekić: Pokušava se spriječiti demokratski izlaz iz krize; Krivokapić: Žele uz ustavni puč doći na vlast

U večerašnjoj emisiji mogli ste pratiti tv duel lidera DEMOS-a i počasnog predsjednika SDP-a

43796 pregleda 120 komentar(a)
Foto: Slađan Fatić
Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 10.11.2022. 22:18h
Završeno
22:13h

Krivokapić je na kraju, na pitanje gdje vidi izlaz iz aktuelne situacije situacije i da li smatra da su nakon večerašnje emisije bliži rješenju, kazao da nisu bliže soluciji, "ali smo dobili dijagnozu".

"Alternativa očigledno nije bila demokratska, nego su ostali opozicija državi, a ne vlasti. Prioritet je bio razgradnja države, pokušaj da pod raznim linijama koje kontrolišu tu većinu ostvare povratak na predreferendumsko stanje, udaljavanje od EU. Sreća je što smo u NATO-u pa je sigurnost zagarantovanija", kazao je on.

Kazao je da je bio među onima koji su vjerovali da će alternativa dugom vladanju, ne samo DPS-a, već i SDP-a, biti demokratizacija.

"Nažalost, ovo je povratak u ustavni puč. Parlament devedesetih je bio demokratska i kulturna institucija u odnosu na ovo gdje se sad kreće".

Krivokapić je zaključio da parlamentarna većina pokušava pomoću ustavnog puča doći na vlast.

Lekić je kazao da postoji mogućnost da se "vratimo legalnosti" i ustavnom procesu. "Demokratski proces podrazumijeva da se formira Vlada, to je nekoga zaboljelo. Neki su se uplašili, imaju razloga", dodao je.

Zaključio je da je na sceni pokušaj opstrukcije institucija i sprečavanje demokratskog izlaska iz krize.

22:01h

Krivokapić je, na pitanje da li je Đukanović problem da dođe do eventualnih pregovora i dogovora, kazao kako smatra da je predsjednik države i DPS-a "motivisan da se to dogovori".

21:48h

"Ako budem u nekoj ulozi da odlučujem, volio bih kao timski igrač, a može mi se desiti i eventualno neka jača uloga, rasformirao bih ANB i ostavio ga na nivo elementarni da funkcioniše", kazao je Lekić.

21:23h

Krivokapić je ocijenio da bi zakazivanje prijevremenih izbora ubrzalo stvari kad je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda.

Naglasio je da se ne može "u stanju ustavnog puča" glasati za Ustavni sud.

Na pitanje zašto su SDP-u neprihvatljiva četiri kandidata, kazao je da o tome nije razgovarao sa poslanicima te stranke.

"Poznajem jednog kandidata, Iliju Vukčevića, i glasao bih ga. Ali, ne možete u stanju ustavnog puča glasati Ustavnog suda".

Krivokapić je kazao da je najbrži put do stanja ustavnosti povlačenje Zakona o predsjedniku.

Lekić je ocijenio da je opstrukcija ne glasati za četiri kandidata za sudije Ustavnog suda koje niko ne osporava.

"Želi se destrukcija, neformiranje institucija. Namjera je da se proglašenjem izbora suspenduje Skupština. Cilj je Tužilaštvo koje se konsoliduje i počelo je da radi".

21:07h

Lekić je kazao da suština za formiranje vlade jeste da li postoji većina u parlamentu koja ima pravo i dužnost da formira Vladu.

"Predsjednik je sporedan, on poziva predstavnike parlamenta da pita ima li te većine. Trenutak istine je kad se glasa u parlamentu. Ne može - meni se ova većina sviđa, pa ću joj dati mandat, ili ne sviđa".

Nije se složio sa ocjenom Krivokapića da je Đukanović trenutno "stabilizator države", rekavši da je zapravo destabilizator.

21:04h

Komnenić je i Lekića podsjetio da su URA i SNP "gazili Ustav" kada su glasali za produženje mandata lokalnim skupštinama.

Lekić je kazao da postoji "tradicija" gaženja Ustava u dužem periodu, pa i u posljednje dvije godine, dodavši da misli da su i neke od partija koje ga trenutno podržavaju griješile u tom periodu.

20:59h

Krivokapić je rekao da se Đukanović ponašao u skladu sa Ustavom odlučivši da ne predloži mandatara.

"I da je Lekić predsjednik, isto bih rekao da je to njegovo pravo. Ako misli da partija Ranka Krivokapića ruši ustavne principe, savjetovao bih mu da vrati mandat građanima".

20:49h

Lider DEMOS-a je rekao da je zaprepašćen, osvrnuvši se na komentare Krivokapića o Briselu, Vašingtonu i DF-u, da on saopštava da je "tamo neko rekao da neko ne može".

"Radi se o izabranim građanima Crne Gore. Rekli ste vrlo krupnu stvar i napravili samoponištavanje ove države u Vašoj interpretaciji".

20:43h

Krivokapić je rekao da Lekić nije imao 41 potpis podrške za mandatara.

"Imate stav Ure da je to klopka... Na dan isteka mandata imate Predsjedništvo Ure koje kaže da neće ništa potpisati. I na to se poziva predsjednik države i na osnovu toga logicirao je, u ukupnim okolnostima kad imate nestabilnost, manjinsku vladu koja je pala... Možda je jedino Bošnjačka stranka mogla dobiti mandat, jer su obje strane htjele njih u Vladi. Ali, predsjednik ne služi za to".

Krivokapić je naveo da predsjednici svuda služe da bi stabilizovali političku situaciju.

"On može da bira - daje ili ne daje mandat. Piše da on predlaže mandatara, znači on je predlagač. On stoji iza tog mandatara kad ga predloži, kao što je stao iza Abazovića a nije imao ni četiri potpisa. To je njegov predlog i pokazao se ispravnim. On je ustavni predlagač mandatara, a ne neko drugi. To je njegova važna uloga u političkom sistemu."

20:38h

Lekić je naveo da su izmjenama Zakona o predsjedniku ostale sve nadležnosti predsjednika i da se radi o razrađivanju Ustava.

"Ovo nije pravno siledžijstvo. Ja sam uvjeren da je ovo dmeokratski, politički odgovor pravnim sredstvima i u sklopu zakona."

Krivokapić je rekao da je jasno da DF želi na svaki način da uđe u vlast.

"Ide se u ustavni puč, blokiramo, nema Ustavnog suda, njihova retorika je odbrana svesrpskog interesa... Ako vide iz Vašingtona i Brisela, možemo vidjeti i mi odavde koja je politička motivacija."

20:32h

Urednik i voditelj emisije Petar Komnenić podsjetio je Krivokapića da je SDP glasao za produženje mandata lokalnim skupštinama i da je Ustavni sud već donio odluku da je to bilo neustavno rješenje, rekavši da se i u toj situaciji radi o gaženju Ustava.

"Nije partija sa dva poslanika baš mogla dobro ugaziti Ustav... Kao što nije svako krivično djelo iste snage, svako kršenje Ustava nije iste opasnosti po društvo", odgovorio je Krivokapić.

Lekić je rekao da je nedodjeljivanjem mandata za sastav Vlade od strane predsjednika poljuljan odnos sistem podjele vlasti i da se je prekršen zakon nepozivanjem predstavnika svih skupštinskih partija na razgovor.

"Jedna mogućnost je bila da ništa ne uradimo, da smo nemoćni pred samovoljom predsjednika države... Nema on što tu da razmišlja, treba da pozove, razgovara, da vidi ima li većine ili ne. Većina postoji i tu je problem. I tu je prizemna, politička kalkulacija - idemo na izbore, da suspendujemo skupštinu... a njegova stranka i saradnici nisu većina. I fino je zamislio - 'ajde da ne postoji Skupština u kojoj su manjina".

20:16h

"Ako vi u ustavnoj formi ne dođete predsjedniku na konsultacije, onda poslije ustavnog puča hoćete da imate dijalog, to više nije ni za raspravu, to je elementarna logika", kazao je Krivokapić na pitanje o Đukanovićevom nedolasku na sastanak.

Kazao je i da se izvršila i neustavna smjena ministara. "Onda se stvarno desio ustavni puč kad mijenjate odnos između grana vlasti. Ako mislite da izbrišete ovlašćenje predsjednika države da biste nekako postavili vlast, to je puč. U suštini je, ne još uvijek formalno, ali suštinsko nasilje i vodi u nasilje takvo ponašanje", dodao je.

Kazao je da vlast više nije zaustavljena Ustavom.

20:12h

Lekić je kazao da sastanak parlamentarnih stranaka nije uspio, između ostalog, zbog nedolaska predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića, ali ne samo zbog toga.

Smatra da Demokratski front nije bez razloga napustio pregovore, rekavši da strahuje da će i sljedeći sastanak neuspješan ako bude organizovan na isti način.

"Mislim da je takav stepen polarizacije i krupne se stvari dešavaju da odjednom 'ajde da se pomirimo' zvuči lijepo, ali to treba iznijeti pripremom, dugoročnim radom..."

Lekić je istakao da dijalog, da ne bi bio takozvani dijalog, treba uozbiljiti. "Da svi učesnici budu tu, da predsjednik države uvaži da postoji neka Skupština, mislim da mu je cilj da se ona što prije rasformira i raspišu izbori".

20:04h

Lekić je, komentarišući aktuelnu situaciju, rekao da je Crna Gora opet na raskrsnici i da stvari idu loše.

Krivokapić je rekao da su dugo na sceni suštinski problemi. "Ljekovi koji su došli nisu ljekovi, nego pokušaj da se stvari vrate na početak i vratimo temama devedesetih", naveo je on.

19:58h

Šta je preduslov za deblokadu institucija i izlazak iz devastirajuce političke krize? Ko sve gazi Ustav i kome ne odgovara normalizacija prilika? Sa kojih se adresa istinski potkopava budućnost države i društva?

Večeras u emisiji "Načisto" tv duel, u kojem učestvuju poslanik i lider DEMOS-a Miodrag Lekić i počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Bonus video: