"U ovom trenutku nema govora o ukidanju neradne nedjelje"

"Nama je bilo neprihvatlijvo da se uveća dnevnica za rad nedjeljom u svim ostalim granama djelatnosti, a da trgovina ostane pod zabranom i to je razlog zbog čega nije potpisan kolektivni ugovor. Sve ostale stvari bile su dogovorene", objasnila je Radulović

6760 pregleda 16 komentar(a)

Posljednjih dana pogrešno se interpretira dogovor koji će nastati između sindikata i poslodavaca u vezi sa potpisivanjem novog opšteg kolektivnog ugovora, pa imamo pompezne naslove da se ukida neradna nedelja. U ovom trenutku apsolutno nema govora o ukidanju neradne nedelje u trgovini, niti mi o tome razgovaramo, niti se ide u tom pravcu.

To je u Bojama jutra istakla zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović.

Ona je kazala da je ovih dana na noge stao socijalni dijalog koji je u jednom trenutku zamro.

"Pregovori se vode od maja 2020. o opštem kolektivnom ugovoru i do danas on nije potpisan. Reprezentativna organizacija poslodavaca i dva reprezentativna sindikata su prethodnih mjeseci shvatili ozbiljnost situacije i pokušavaju da vrate snagu socijalnog dijaloga", rekla je Mihajlović.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović poručila je da su iza njih tri godine jako teških uslova za privređivanje, život i rad.

"Svi donosioci odluka su u svojim svjetovima i politika je imala prevagu nad ekonomijomm. Bili smo izloženi pritiscima. Nadam se da ćemo se brzo negdje naći".

Radulović navodi da je priča o uvećanju dnevnice za rad nedjeljom krenula nezavisno od priče da se trgovinama omogući rad.

"I u tom trenutku je nama bilo neprihvatlijvo da se uveća dnevnica za rad nedjeljom svim ostalim granama djelatnosti, a da trgovina ostane pod zabranom i to je razlog zbog čega nije potpisan kolektivni ugovor. Sve ostale stvari bile su dogovorene", objasnila je Radulović.

Na sjednici Upravnog odbora, kazala je ona, izložili su probleme i predočili poslodavcima da su svjesni da se njima na taj način povećavaju troškovi rada.

"Ali isto tako smo im ukazali da svako ima izbor da li će raditi nedeljom ili ne. To je stvar donošenja poslovne odluke. Neko će napraviti procjenu šta mu je isplativo, šta nije. Suština je da ne možemo jednu granu diskriminisati u odnosu na ostale", poručila je Radulović.

Bonus video: