Pravosuđe i dalje nema odgovor na predmete u kojima se sumnja na visoku korupciju: Ivanović, Stijepović Mugoša

Dejan Milovac iz MANS tvrdi da optužbe protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, da je uticala na sudije da se određeni predmeti završe u korist kompanija "Fab Live" i "Cijevna Commerce", bez obzira na činjenično stanje, upućuju da treba preispitati i druge neslavno okončane predmete

8118 pregleda 3 komentar(a)
Sudnica (ilustracija), Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sudnica (ilustracija), Foto: Screenshot/TV Vijesti

Crnogorske sudije biće u narednom periodu na velikom ispitu jer će se na optuženičkoj klupi naći nekadašnji čelnici treće grane vlasti, Vesna Medenica i Blažo Jovanić, ali i druge sudije, bivši čelnici državnih organa, biznismeni i carinici, koji su uhapšeni u prethodnom periodu.

Međutim, i dalje nemamo odgovor na mnoge predmete iz prethodnih godina.

Novo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na čelu sa Vladimirom Novovićem za osam mjeseci pokrenulo je brojne istrage ali i podiglo optužnice protiv nekadašnjih prvih ljudi crnogorskog sudstva, Vesne Medenice i Blaža Jovanića.

Međutim, pravosuđe i dalje nema odgovor na brojne predmete u kojima se sumnja na visoku korupciju a koji opterećuju društvo godinama unazad, tvrdi Dejan Milovac iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Vidimo slučajeve kao što je Petar Ivanović kome je skinut imunitet prije skoro godinu dana ili više od godinu dana, a da tužilaštvo i sudstvo nisu uradili ništa konkretnije da se slučaj, konkretno njegov, dovede do rezulata. I slučaj Slavoljuba Stijepovića, koji je bio prvo oslobođen sumnje pa je ponovo vraćen u fokus za pranje novca i nezakoniti uticaj na birače", kazao je Milovac.

Milovac tvrdi da optužbe protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, da je uticala na sudije da se određeni predmeti završe u korist kompanija "Fab Live" i "Cijevna Commerce", bez obzira na činjenično stanje, upućuju da treba preispitati i druge neslavno okončane predmete.

"Ne možemo znati da li je dužina tog postupka i njihov konačni rezultat zapravo bilo neznanje ili je bila korupcija", rekao je Milovac.

Među tim postupcima Milovac izdvaja slučaj protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, koji je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je u slučaju Carine oštetio gradski budžet za 6,7 miliona eura.

U MANS sumnjaju da je prethodnih godina postojala sinhronizacija između tužilaštva i sudstva da se neki veliki slučajevi završe tako što se oni odbace i pored velike količine dokaza, a pomak ne vide ni danas. Godinama unazad, po pravilu, jedini disciplinski postupci protiv sudija i tužilaca bili su zbog neprijavljivanja imovinskih kartona, dok su zbog kvaliteta svog rada tužioci uvijek ocjenjivani peticom.

"Vidjeli smo na primjerima organizovanog kriminala kao što su Karić i Šarić i MANS ih često pominje kao referentne primjere da bukvalno niko nije odgovarao zbog očiglednih grešaka, i na strani tužilaštva koje je pripremilo optužnicu koja nije bila održiva i na strani sudstva koje je prihvatilo takvu optužnicu i sudio ljudima po unaprijed propalom procesu", rekao je Milovac.

Zato Milovac kaže da su očekivanja od Tužilačkog savjeta na čelu sa Majom Jovanović bila velika ali...

"Ne daje nam pravo da vjerujemo da se tu išta ozbiljnije dešava, odnosno nemamo još uvijek jasnu poruku da tužioci koji ne rade dobro svoj posao će zapravo odgovarati za to", poručio je Milovac.

U međuvremenu, pred sudstvom je broj predmeta starijih od tri godine u konstantnom porastu. Za proteklih deset mjeseci broj crvenih omota uvećan je za više od 1.600.

Bonus video: