Sajber nasilje nad djecom je sve češće: Crnogorske institucije ništa ne rade da to sankcionišu

Bezazleno uživanje u "kuckanju" može da pređe u ozbiljno uznemiravanje, pa i sajber nasilje, o kojem se mnogo priča, a malo šta konkretno radi

2618 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sajber nasilje nad djecom i maloljetnicima sve je češće, tvrde stručnjaci.

Međutim, crnogorsko zakonodavstvo još uvijek nije inkriminisalo ovo krivično djelo pa se ovaj problem više ne smije gurati pod tepih.

Bezazleno uživanje u "kuckanju" može da pređe u ozbiljno uznemiravanje, pa i sajber nasilje, o kojem se mnogo priča, a malo šta konkretno radi.

Negativne društvene pojave i obrasci prelili su se iz stvarnog i u virtuelni svijet.

No, da bi državne institucije reagovale, crnogorsko zakonodavstvo ovaj problem ne smije više da gura pod tepih.

Za razliku od Crne Gore, u susjednoj Srbiji za postupanje u ovim predmetima nadležno je Posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a još jedan pokazatelj da rješavanje hitnog problema kod nas ide puževim koracima, jeste da nam Uprava policije nije dostavila broj prijava nasilja putem interneta.

S obzirom na to da internet nije najbezbednije mjesto i da tamo zaista vrebaju brojni predatori, a institucije ništa ne rade da to sankcionišu, stručnjaci upozoravaju roditelje da se maksimalno uključe i da kontrolišu kako njihova djeca koriste internet a posebno obrate paznju na pojedine aplikacije, na kojima se dešava onlajn nasilje.

Bonus video: