Danilović: Zakon o visokom obrazovaju treba mijenjati sistematski, a ne parcijalno

Danilović kazao da se u izradu novog nacrta krenulo za vrijeme mandata Bratić, kada su u proces bili uključeni studenti, akademska zajednica, NVO, ministarstvo..što misli da je "pravi put"

3549 pregleda 3 komentar(a)

Zakone kao što je Zakon o visokom obrazovanju treba mijenjati sistemski. Zamolio sam poslanike da ne preuzimaju parcijalno, pojedinačno taj posao jer moramo vidjeti šta svi učesnici misle.

To je u Bojama jutra rekao v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović.

Danilović navodi da je prije dvije godine, u vrijeme mandata ministarke Vesne Bratić krenuo proces izrade novog nacrta Zakona, što je mnoge obradovalo.

"Radilo se godinu dana. Agencija za kontrolu kvaliteta je dobila poziv da i ona da svog predstavnika. Bilo je predstavnika četiri univerziteta, NVO sektora, studenata, akademske zajednice i mislim da je to pravi put", rekao je Danilović.

Moguće je, kaže, da treba sistemski urediti način izbora rektora državnog univerziteta.

"Ali kad izdvojite jedan segment i pogledate cijeli zakon kad je u pitanju rektor i tu imam primjedbu zašto smo toliko izdvojili rektora državnog od rektora drugih univerziteta. Morali bismo postaviti standard šta mora da se uradi za izbor svakog. Kada izdvojite rektora državnog univerziteta, stvara se slika da tu postoji problem", objašnjava Danilović.

Ističe da je suština doći do toga šta je problem u visokom obrazovanju, te da treba napraviti tri ili četri javna sučeljvanja raznih učesnika u tom procesu, kako bi akademskoj javnosti bilo jasno šta je problem.

"Iz pozicije v.d. mogu da vam kažem nešto što niko ne pominje, a to je unutrašnje pitanje akademske zajednice na Univerzitetu. Samoevaluacija je ključna stvar, a mi se ubismo da riješimo problem anketa, jer kako kažu, studenti ne žele da učestvuju, a obavezni su po zakonu...."

Danilović je dodao i da su strani partneri nezadovoljni načinom na koji biramo Savjet za visoko obrazovanje, te da očekuju njegovu nezavisnost i nezavisnost agencije.

Bonus video: