Joković: Budžet za poljoprivredu najveći do sada, poljoprivrednici da se potpuno posvete proceduri za IPARD program

"Neki misle da je čitav taj budžet samo za podršku, ali mi iz ovog budžeta isplaćujemo i plate radnicima, staračke naknade koje će same iznositi sedam miliona za narednu godinu. Imamo određene kredite iz prošlosti", rekao je Joković

6207 pregleda 16 komentar(a)

Predlogom budžeta za narednu godinu za poljoprivredu je izdvojeno skoro 52 i po miliona eura.što je najveće izdvajanje do sada za poljoprivredu, rekao je u Bojama jutra ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Međutim, kako je kazao, u poređenju sa budžetima država u regionu, u odnosu na broj stanovnika ovo nije dovoljno.

"Međutim rastom BDP-a i povećanjem budžeta će se moći iz godine u godinu povećavati budžet za poljoprivredu. Postoje fiksni troškovi koje država mora da namiri, a kad je u pitanju poljoprivreda mi smo imali ozbiljno povećanje budžeta", rekao je Joković.

Ministar vjeruje da ove godine mogu biti veće subvencije i veća podrška poljoprivrednim proizvođačima.

"Neki misle da je čitav taj budžet samo za podršku, ali mi iz ovog budžeta isplaćujemo i plate radnicima, staračke naknade koje će same iznositi sedam miliona za narednu godinu. Imamo određene kredite iz prošlosti".

Rekao je da su iz EU upućene ozbiljne primjedbe u pristupnim pregovorima zbog načina na koji daju subvencije.

Joković je rekao i da će, kada bude određeno koliko će novca ići za subvencije i podršku, organizovati sastanke sa poljoprivrednicima i vidjeti kakve su njihove potrebe.

Odgovarajući na pitanje o sredstvima iz IPARD II programa koja moraju biti iskorištena do kraja 2023. godine i bojazni da ona "propadnu", Joković je rekao da Ministarstvo radi na tome da produži rok za godinu dana.

"Činimo sve što je moguće da se pomogne našim poljoprivrednim proizvođačima, ali kriteriume i procedure određuju oni koji daju novac, a novac nije iz budžeta Ministarstva", rekao je Joković.

Objašnjava da evropski fondovi opredijele sredstva i kreiraju kriterijume po kojima se novac dobija, a zatim rade reviziju dokumentacije, gledaju gdje je novac...

"Imamo niz primjedbi na koje ne možemo da utičemo. Apelujem na sve proizvođače da se posvete potpuno proceduri. Ne možemo mi ništa učiniti dok se ne ispoštuje čitava procedura. Nije to volja bilo koga, ministra, direktora agencije za plaćanje... To su procedure koje su iste u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, bilo gdje u regionu", poručio je Joković.

Dodaje da nećemo morati da vratimo svih 39 miliona iz IPARD-a II, ali da taj novac nećemo ni iskoristiti do kraja, a da nas čeka IPARD III program težak 63 miliona eura koji je već potpisan.

Bonus video: