Useljenje prvih korisnika u Dom starih u Nikšiću kasni godinu i po, neki korisnici se umorili od čekanja

Iako je najavljeno da će Dom biti zvanično otvoren ovog mjeseca, iz uprave Doma i resornog ministarstva ne potvrđuju da će biti tako i samo kažu da se čeka na završetak tehničkog prijema

12440 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen You Tube/TV Vijesti
Foto: Printscreen You Tube/TV Vijesti

Novembar odmiče, a na nikšićkom Domu za stare otvorena je samo ulazna kapija.

Da prođe ovuda i smjesti se u svoju sobu prošlu i skoro cijelu ovu godinu nije dočekala osamdesetjednogodišnja Jelena Kovačević, koja poziv čeka u svom stanu.

"Iščekaću valjda ili neću, nije bitno", kaže Kovačević.

Njen budući cimer u domu, nije ovako relaksiran, pošto mu u Šavniku samoća teško pada. Vrijeme do zvaničnog otvaranja objekta odlučio je da prekrati u drugoj državi.

"Jedva sam se odlučio da idem za Sarajevo. Imao sam želju ostati ovdje do kraja, ali nijesam mogao izdržati sam, pa sam rekao sinu idem sa tobom za Sarajevo dok se dom otvori, a kako sam shvatio trebao bi biti otvoren bar u 12. mjesecu", navodi Miro Gvozdenović.

Samo u ovoj godini probijeno je nekoliko rokova za otvaranje objekta, a iz uprave ni nakon dvadeset dana nijesu pristali da nam daju izjavu.

Mart, maj, a po svemu sudeći i novembar, propali su rokovi za otvaranje doma. Problem sa trafostanicom je prevaziđen, a da li su se javili novi i imaju li precizan datum kada će Dom biti na raspolaganju korisnicima, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su bez konkretnog odgovora. Samo su nam rekli da se čeka na okončanje tehničkog prijema objekta.

Pretvaranje kasarne pod Trebjesom u savremen kompleks namijenjen najstarijoj populaciji projekat je vrijedan pet i po miliona eura i rađen je fazno od 2019. godine. Budući da je polovina mjesta namijenjena interno raseljenim licima, dijelom ga finansira Regionalni stambeni fond, a dijelom Vlada Crne Gore. U septembru, stvari su bile pod folijom, a ovog puta kamera nije mogla unutra.

Jelena i Miro imali su priliku da posjete svoj budući dom i zadovoljni su izgledom, ali kažu da su dvije stvari ključne:

SYNC: Miro Gvozdenović, budući korisnik Doma za stare Nikšić

"Volio bih imati cimera s kojim se mogu šaliti, pričati dogodovštine, pročitane knjige i tako", kaže Gvozdenović.

"Zavisiće mnogo od osoblja", smatra Kovačević.

U Domu se planira zapošljavanje oko 140 radnika, od čega je 40-ak već duže vrijeme u radnom odnosu. Iz resornog Ministarstva nam nijesu odgovorili koliki su troškovi njihovih zarada.

Bonus video: