Naredne sedmice će se znati rezultat pregovora sindikata prosvjete i uprave i pravosuđa povodom povećanja plata

Osim prosvjetara i javne uprave i pravosuđa, veće plate čekaju i policajci, vatrogasci i zaposleni u socijalnoj djelatnosti, a traži ih i neakademsko osoblje državnog Univerziteta

8907 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najveći sindikati u javnom sektoru – prosvjete i uprave i pravosuđa, od Vlade traže povećanje plata za 45 odsto od Nove godine. Vlada je predlogom budžeta predvidjela 67 miliona eura za ta i ostala povećanja, a naredne sedmice će se znati koliko će to povećanje biti. Vlada nudi povećanja u nekoliko koraka narednih godina a sindikati očekuju da prva povišica bude veća od narednih.

"Prvobitna ponuda 15 odsto, pa 15 odsto i 10 odsto za Glavni odbor i za Sindikat prosvjete je neprihvatljivo. Oni su ostali na tome da proračunaju koliko bi državu koštala neka bolja ponuda i neka veća uvećanja. Očekujemo konkretno, pa kad dobijemo konkretno, mi ćemo se izjasniti, Glavni odbor će zauzeti stav", kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

"Zahtjev prema Vladi ili Ministarstvu finansija je da se zarade uvećaju za 45 odsto, s tim što dinamika uvećanja može da bude etapna, dakle, znači iz godinu dvije, odnosno da 1. januara 2023. godine uvećanje mora biti minimum 25 odsto . Da li smo spremni na kakve kompromise i dogovore opet ne zavisi od mene, odlučiće organi", navodi predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

Ako ne budu zadovoljni ponudom Vlade, poručuju da imaju rezervni plan.

"U slučaju da procijenimo da ta ponuda nije dobra, mi onda idemo na druge oblike sindikalnog djelovanja, da li će to biti protesti, ili štrajk ili totalna obustava nastave, Glavni odbor će da donese odluku", navodi Božović.

"Mi očekujemo da se nama izađe u susret našim zahtjevima, u procentu koji smo već izložili, ukoliko ne dođe do konkretnog dogovora, uvijek postoji i plan B i plan C", ističe Rakočević.

Osim prosvjetara i javne uprave i pravosuđa, veće plate čekaju i policajci, vatrogasci i zaposleni u socijalnoj djelatnosti, a traži ih i neakademsko osoblje državnog Univerziteta. I o njihovim procentima se i dalje pregovara.

Bonus video: