Crna Gora peta u Evropi: 32 od 1.000 građana dnevno pije lijek

Potrošnja ljekova se može opravdati pandemijom ali, kako kaže Lopičić, građani u strahu prave lične apoteke, vrše pritisak na ljekare...

3353 pregleda 1 komentar(a)

Crna Gora je peta u Evropi po broju utrošenih ljekova, a podaci Instituta za ljekove pokazuju da je prošle godine potrošeno oko šest miliona i 300 hiljada eura, što je dva miliona više nego 2020. godine.

To je u Bojama jutra kazala Lidija Čizmović iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

Navodi da je u 2021. godini zabilježena velika potrošnja ceftriaksa, lijeka koji je rezervni antibiotik.

"Njegova potrošnja je bila skoro preko milion eura. Tokom 2021. godine smo imali najveći pik kovida 19 tako da time djelimično možemo ovo objasniti", rekla je Čizmović.

Institut za ljekove, objašnjava ona, koristi metodologiju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Podatak koji posjedujemo je da se u 2021. godini potrošilo 32 dnevno definisane doze na 1.000 stanovnika. Kada poredimo taj podatak sa zemljama Evropske unije i sa prosjekom koji je 16, 4 vidimo da smo mi duplirali potrošnju", navela je.

Mikrobiolog Instituta za javno zdravlje dr Milena Lopičić kazala je da je Crna Gora 2011. bila jedna od lidera u odnosu na zemlje EU, što je bilo alarm.

"Ministarstvo zdravlja osnovalo je multidisciplinarnu komisiju za antibiotike i odmah je dalo rezultate koji su se moglu uočiti po smanjenju upotrebe antibiotika. 2017. godine došlo je do nekih administrativnih promjena što je uslovilo da se te započete aktivnosti manje sprovode, na drugačiji način i odmah se to odrazilo na potrošnju antibiotika", objasnila je Lopičić.

Potrošnja ljekova se može opravdati pandemijom ali, kako kaže Lopičić, građani u strahu prave lične apoteke, vrše pritisak na ljekare.

Dodaje da postoji otpornost bakterija, te da Institut već pet godina mjeri osjetljivost bakterija na antibiotike na osnovu kojih mogu da konstatuju da imamo problem sa otpornim bakterijama.

Bonus video: