Desetine porodica na sjeveru zbog poplava napustile svoje domove, kuće i dalje pune vode

Najteža situacija je u Gusinju i Plavu, a u beranskim Talumima osim poplava imaju problem i sa izlivanjem kanalizacije. U Andrijevici popisuju štetu na putevima i infrastrukturi

15172 pregleda 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Desetine porodica na sjeveru Crne Gore zbog poplava u prethodna dva dana napustile su svoje domove i nisu se još vratile, jer su kuće pune vode. Osim kiše, problem su i neočišćeni potoci koji tokom jakih kiša nadođu, pa voda i smeće prave blokade.

Najteža situacija je u Gusinju i Plavu, a u beranskim Talumima osim poplava imaju problem i sa izlivanjem kanalizacije. U Andrijevici popisuju štetu na putevima i infrastrukturi.

U mnogim kućama u Plavu i Gusnju i dalje je voda. Među njima je i dom Mirsade Šarkinović.

"Ne možemo da priđemo svojoj kući evo tri dana kako je ova voda. Teško da se useli, jer sada je drugo vrijeme, zima je, teško je da se isuši, sada će i mraz. Ne znam kako će biti. Sada smo kod od đevera djeteta", kazala je Šarkinović.

Nabujali Grnčar prijeti kućama duž magistrale od Plava do Gusinja, a kako bi se izborili sa poplavama u Gusinju, Službi zastite i spasavanja u pomoć je pritekao i Direktorat za vanredne situacije MUP-a.

"Danas je malo bolja situacija, ali jesmo imali taj problem što su desetak kuća potpuno pod vodom, a imamo dosta kuća koje su bile dosta ugrožene, kao i pomoćni i drugi objekti. Ali bi to mogli da popravljamo u saradnji sa Upravom za vode da očistimo korito rijeke Grnčar", poručuje Edon Balidemaj iz Službe zaštite i spasavanja Gusinje.

Sve što je u njihovoj moći čine i u Plavu, kaže predsjednik opštine Nihad Canović.

"Imamo problem sa bujičnim potocima koji ugrožavaju saobraćajnu povezanost, imali smo par intervencija gdje smo oslobodili i riješili neke probleme koji su prijetili da ugroze normalno funkcionisanje stanovnika Plava", kaže Canović.

U svoje domove osim u Plavu i Gusinju, ne može ni desetak porodica u beranskom naselju Talumi. U dvorišta njihovih kuća izlile su se i fekalije.

"U nedjelju kada je bila kiša, mi smo u pet sati napustili kuću. Sa suzama u očima sam dala ključ komšinici, izašla sam iz kuće sa bolesnom sestrom", priča Kosa Marsenić.

"Bez čamca i rudarskih čizama ne može čovjek da prođe, to je nesnošljivi smrad. Kao u horor filmovima".

Na pitanje da li im se iko obraćao iz Opštine Berane, jer su im kuće poplavljene već tri dana, Adrović odgovara "Ne, niko glavu da okrene".

Potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović kaže da su obilazili sva poplavljena područja, među kojima i Talume, te da su utvrdili da se jednom dijelu ovog naselja ne može pomoći.

"Što je jednostavno visina Lima u određenom momentu bila viša od naselja. Iako nije voda iz Lima doprla do tih kuća, ona je njima kroz kanalizacioni sistem koji su priključeni na rijeku Lim i rijeku Sušicu ubacila određeni dio vode", navodi Premović.

U Andrijevici popisuju štetu nastalu usljed nevremena.

"Ogromne su elementarne nepogode bile na teritoriji opštine Andrijevica, potkomska sela su bila dva dana odsječena. U Jošanici, Japanu, Dolipulju, Košutićima, u Đulićima je odnesen novoasfaltirani put. Lim se izlio kod Ulotine, kod Murine, kod Rijeke Marsenića, štete su ogromne na infrastrukturi", kaže potpredsjednik Opštine Andrijevica Vesko Raketić.

Stanovnici sjevera u strahu su od novih kiša, u susret nastupajućoj zimi, koja nosi drugu vrstu problema.

Bonus video: