SDT još nije završio istragu protiv Ivanovića u slučaju Abu Dabi fond

Specijalno tužilastvo sumnjiči Ivanovića da je, kao bivši ministar poljoprivrede, od 2015. do aprila 2016. godine nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu preko 30 hiljada eura tokom podjele novca iz Abu Dabi fonda, namijenjenog za poljoprivrednu proizvodnju

23405 pregleda 42 komentar(a)
Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ivanović, Foto: Luka Zeković

Prije više od godinu, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović ovako se obratio kolegama u parlamentu kada su mu skinuli imunitet kako bi se protiv njega mogao pokrenuti krivični postupak zbog navodnih malverzacija prilikom podjele novca iz Abu Dabi fonda.

"Griješio sam, jesam, I još ću, bar se nadam, svojim slatkim grijehom da usrećim mnoge. Griješio sam priznajem, nijesam bio cvijeće. Griješio sam i za vas koji niste smjeli, a sad dio grijeha moga niko neće, a ne bih vam ga dao ni kad bi ste htjeli", rekao je tada Ivanović.

A je li griješio ili nije, Specijalnom tužilaštvu nije bilo dovoljno ni 400 dana da utvrdi. Obećavaju ipak da će to uskoro učiniti.

"Nakon dobijanja odobrenja za pokretanje krivičnog postupka od Skupštine Crne Gore, naredbom o proširenju istrage, od 20. decembra prošle godine, istraga je proširena i protiv poslanika P.I., za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Istraga je u završnoj fazi a specijalna tužiteljka će je završiti kad nađe da je stanje stvari dovoljno razjašnjeno, nakon čega je u obavezi da, u roku od 15 dana, donese odluku", saopštio je Televiziji Vijesti tužilac i portparol Specijalnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić.

Povezani članci

12. Novembar 2021.

Petru Ivanoviću skinut imunitet

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Ivanovića da je, kao bivši ministar poljoprivrede, od 2015. do aprila 2016. godine nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu preko 30 hiljada eura tokom podjele novca iz Abu Dabi fonda, namijenjenog za poljoprivrednu proizvodnju.

Iz SDT-a podsjećaju da su još u martu prošle godine naredili sprovođenje krivične i finansijske istrage protiv osam lica i pet kompanija, za neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu procjene.

Iz kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa su krajem septembra Televiziji Vijesti kazali da potraživanja države od pet firmi koje nisu vratile kredite iz Abu Dabi fonda premašuju deset miliona eura. To su pljevaljska Vektra, HM Durmitor sa Žabljaka, IM Gradina iz Rožaja, kao i Eko Per Šavnik i Milkraft Leche iz Bijelog Polja.

Bonus video: