Energetske kompanije na udaru kritika: Meka za partijske uhljebe ili potreba za novim radnim mjestima?

Iako je Televizija Vijesti pitanja poslali u ponedeljak, iz CEDIS-a su kazali da ne mogu dostaviti podatke ove sedmice jer im je direktor Vladimir Čađenović trenutno odsutan.

11454 pregleda 15 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Od smjene vlasti prije dvije godine, državne energetske kompanije su često na udaru kritika da su meka za partijske uhljebe.

Iako ne kriju da je bilo novih zapošljavanja, iz tih preduzeća tvrde da to rade isključivo zbog stvarne potrebe za novim radnim mjestima.

Televizija Vijesti je pitala o kojim se tačno mjestima radi pa su iz pljevaljskog Rudnika uglja kazali da su povećali broj zaposlenih u arhivi, formirali vatrogasnu službu, a sada se bave i građevinskim radovima.

U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) planiraju i nova zapošljavanja jer im, kako kažu, u narednom periodu 120 zaposlenih ide u penziju pa će ih zamijeniti novim radnicima.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je prije 15-ak dana na sjednici Vlade saopštio da je u državnim energetskim preduzećima od kraja 2020. godine zaposleno 1.400 ljudi.

Iako ne kriju da je u tom periodu u njihovoj fabrici bilo mnogo novih zapošljavanja, iz pljevaljskog Rudnika uglja tvrde da su sva bila neophodna za bolje funkcionisanje preduzeća.

U 315 novozaposlenih je i njih 29 koji su na stručnoj prekvalifikaciji preko programa Zavoda za zapošljavanje koje finansira država.

Sve u svemu, u Rudniku uglja je trenutno 1.166 radnika i u narednom periodu tvrde da ne planiraju veća zapošljavanja.

Kada je u pitanju EPCG, od marta prošle godine, kada je novi menadžment preuzeo ovo preduzeće, zaposleno je 80 novih ljudi, ali tvrde da manje novca ide na zarade.

Iz EPCG pojašnjavaju da su između ostalog zaposlili nove ljude na deficitarnim radnim mjestima, kao i zbog formiranja nekih novih direkcija i timova i otvaranja novih poslovnica u nekim opštinama.

Iz EPCG kažu da od marta prošle godine nije bilo otpuštanja ljudi, ali i da, s druge strane, u narednom periodu planiraju nova zapošljavanja.

Iako je Televizija Vijesti pitanja poslali u ponedeljak, iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su kazali da ne mogu dostaviti podatke ove sedmice jer im je direktor Vladimir Čađenović trenutno odsutan.

Bonus video: