Krize pokreću talase dezinformacija: Šta mladi u Crnoj Gori misle o ratu u Ukrajini?

Slike iz ratne zone, devet mjeseci od početka rata u Ukrajini, kod 19-godišnje Nevene, studentkinje u Podgorici, i dalje izazivaju nevjericu

20231 pregleda 18 komentar(a)
Detalj sa ukrajinskog ratišta, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa ukrajinskog ratišta, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dok različite krize pokreću talase dezinformacija, mladi u Crnoj Gori bore se za svoj glas.

U 2022. godini, Evropskoj godini mladih, nadaju se da će u posljednjem mjesecu održati svoj prvi parlament, a jedan od zahtjeva biće da se u škole vrati Građansko obrazovanje kao obavezan predmet, a da to postane i medijska pismenost.

Da je to nužno, potvrdio je i rat u Ukrajini, o kome se mladi najčešće informišu putem društvenih mreža.

Slike iz ratne zone, devet mjeseci od početka rata u Ukrajini, kod 19-godišnje Nevene, studentkinje u Podgorici, i dalje izazivaju nevjericu…

O onome što se dešava u Ukrajini mladi uglavnom saznaju preko društvanih mreža.

Dodatni problem je, ukazuju iz Mreže za mlade, to što i neprovjerene ili netačne informacije o ovako ozbiljnoj temi, mladi dijele na raznim platformama i raspravljaju o njima.

Po podacima regionalne mreže za provjeru činjenica SEE Check, za prvih pet mjeseci rata u Ukrajini, u medijskom prostoru Zapadnog Balkana, zabilježeno je više od hiljadu i po dezinformacija, a približno toliko objava na društvenim mrežama i u medijima ocijenjeno je kao manipulativno ili netačno.

Zbog mnoštva dezinformacija sa različitih strana, Digitalni forenzički centar u proteklih godinu organizovao je za studente obuke medijske pismenosti pod nazivom "Istraži-ukaži".

Osposobiti učenike da na pravi način primaju informacije iz medija i sa društvenih mreža poseban je izazov, poručuje profesorica književnosti i medijske pismenosti, Svetlana Koprvica.

Nevena je svjesna da su društvene mreže neizbježne i uticajne, ali kada je u pitanju rat u Ukrajini, priznaje ...

"Ne mogu da vjerujem nijednoj informaciji, nijednom izvoru informacija toliko dovoljno da bih mogla da formiram svoje mišljenje", rekla je ona.

Prema istraživanju agencije Stars up, iz juna ove godine, mladi u Crnoj Gori, njih više od dvije trećine, i u nešto većem broju u odnosu na starije, u potpunosti ili djelimično osuđuju napad Rusije na Ukrajinu.

Iako su, prema ovom istraživanju, najviše zabrinuti za ekonomsku stabilnost zamlje, mladi, nešto više u odnosu na starije, strahuju da će se ukrajinska kriza negativno odraziti na političku stabilnost Crne Gore.

No, političari u Crnoj Gori kao da ne čuju mlade.

Bonus video: