Poslanici razmijenili mišljenja sa ekspertima Venecijanske komisije

Iz vlasti poručuju da su Venecijanci konstatovali da je potrebno izabrati sudije, nakon čega bi brzo dobili odgovor i da li je sporni Zakon o predsjedniku neustavan. Iz opozicije kažu da se upravo najviše pričalo o tom zakonu, čije povlačenje traže

10249 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Prvo predstavnici poslaničkih klubova vlasti, a sat kasnije i opozicije, razmijenili su mišljenja sa ekspertima Venecijanske komisije oko političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Iza zatvorenih vrata razgovaralo se o izboru sudija Ustavnog suda i izmjenama Zakona o predsjedniku. U vlasti tvrde da su i Venecijanci kazali da treba izabrati sudije.

"Ja mislim da je to apsolutno jedna nužnost u ovom trenutku. Ako pričamo o prijedlogu Zakona o predsjedniku, vrlo brzo bi dobili odgovore vezano za tu činjenicu, ali i za ono što je postupanje predsjednika države u smislu nedavanja mandata gospodinu Lekiću. Takođe bismo dobili odgovore vezano za lokalne izbore, Ustavni sud će nam biti neophodan i za sve buduće izborne procese i cijeli niz stvari", kazao je poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović.

U opoziciji kažu da se najviše pričalo o izmjenama Zakona o predsjedniku, koje je predložio Demokratski front (DF) a koje opozicija smatra neustavnim.

"O tome neću komentarisati, sigurno da će oni razmotriti. Jasno je da bi trebalo deblokirati Ustavni sud, a to zavisi od stavova političkih partija", rekao je poslanik i predsjednik Nove Demokratske Snage Forca Genci Nimanbegu.

Iz Venecijanske komisije su nedavno saopštili da će sredinom decembra dati mišljenje povodom izmjena Zakona o predsjedniku, koje im je tražio šef države Milo Đukanović.

"Mislim da bi bilo poželjno da njihovo mišljenje dobijemo prije izglasavanja sudija Ustavnog suda. To bi dosta pomoglo političkoj situaciji u Crnoj Gori", poručio je Nimanbegu.

"Mora se glasati i drugi put i naravno parlamentarna većina može da odluči da odustane od takvog predloga da li će mišljenje doći ili ne ja nemam ta saznanja. Neku vrstu rešenja moramo imati. I to mišljenje i sve ostalo je negdje u drugom planu u odnosu na izglasavanje sudija Ustavnog suda", naglasio je Krapović.

Iz DPS-a, bez koga nije moguća deblokada Ustavnog suda, spremni su da glasaju za jednog sudiju ako se povuče za njih sporni zakon. Krapović poručuje da nemaju namjeru da trguju Ustavnim sudom, a Nimanbegu da će on 12. decembra za neke dići ruku.

"Mi smatramo da treba četiri ali je minum minimuma da imamo funkcionalan Ustavni sud", kazao je Krapović.

"Ja sam otvoren u smislu da ću sigurno podržati neke od članova, ali to neće biti dovoljno", poručio je Nimanbegu.

Za izbor četvoro sudija u Skupštini potrebno je 49 glasova odnosno 41 glas većine i osam opozicije.

Bonus video: