Dva femicida u Prištini u dva dana: Izrevoltirani građani na ulicama

Dana 25. novembra muškarac je usmrtio ženu sjekirom, a dva dana kasnije bivši muž u krugu Kliničkog centra ubio je trudnicu pred porođajem

5875 pregleda 2 komentar(a)

U Prištini su se u samo dva dana dogodila dva slučaja femicida, 25. novembra muškarac je sjekirom usmrtio svoju ženu, a zatim je u srijedu bivši muž usmrtio trudnicu pred porođaj ispred Kliničkog centra

Sve ovo dogodolo se tokom kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Ovi događaji izazvali su revolt kod građana koji su brzo reagovali i organizovali protest.

Novinarka TV Vijesti Suzana Ćetković razgovarala je sa okupljenima.

Protestna povorka, objasnila je, obilazila je nadležne institucije, Ministarstvo pravde, Vladu, a otišla je i do Kliničkog centra gdje se desilo ubistvo.

"Kod zgrade Vlade se desio incident. Aktivistiknja je uhapšena jer je zgradu Vlade gađala aparatom za gašenje požara. To su radili i drugi aktivisti, međutim samo je ona procesuirana. Okupljenima se kratko obratila sestra žrtve koja je problematizovala to što se trudnica tri puta obraćala policiji i tražila zaštitu, te navela da su oni mislili da je ona i imala zaštitu", rekla je Ćetković tokom uključena iz Prištine.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava kazala je da u Crnoj Gori ne postoje zvanični podaci o broju ubistava, a prema njihovoj evidenciji za 21 godinu ih je bilo najmanje 87.

"Ono što može da spriječi femicid je adekvatna procjena rizika koju treba da rade sve institucije u sistemu, a prvenstveno policija. Procjena uljučuje niz pitanja na koje žrtva odgovara i stiče se uvid u to koliko je ona zapravo ugrožena, Pitanja obuhvataju u vezi sa oružjem, prijetnjama oružjem, nedozvoljenim državnjem oružja", rekla je Raičević.

Podsjetila je da policija nije obavila pretres prostorija nakon što je sada pokojna Šejla Bakija prijavljivala prijetnje, a da je taj slučaj završio u prekršajnom sudu sa oslobađajućom presudom.

"Situacije kao u Prištini jesu razlog zas masovne proteste. Mi imamo jedan normativni okvir koji je dosta zadovoljavajući i koji je dosta dobro usklađen sa međunarodnim standardima. Ali ono što nedostaje je ta svijest da je nasilje opasno i da se ženama vjeruje kada kažu da su ugrožene", navela je Raičević.

Razlika između reakcija nadležnih na Kosovu i u Crnoj Gori postoji.

"Ono što primjećujem na Kosovu, a nisam vidjela kod nas je da je ministarka pravde odmah najavila smjene zbog propusta. Osim toga najavila je i utvrđivanje odgovornosti zdravstvenih službi jer je žena ubijena u krugu Kliničkog centra. Takvu vrstu izjava mi nismo imali ovdje", zaključila je Raičević.

Bonus video: