Nepoznato koliko novca država ubira od oporezivanja praznih stanova i onih koji se izdaju

Iako u Glavnom gradu i na primorju posljednje dvije decenije stalno niču zgrade, kad se pomene porez na neprodate stanove, neki investitori ne odgovaraju, neki kažu da ih nemaju, a neki da ga plaćaju

10770 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Godinama unazad pominjalo se bolje oporezivanje praznih stanova i onih koji se izdaju, ali u ovom trenutku nije moguće saznati koliko se ubira novca po tom osnovu.

Iz Vlade Televizija Vijesti nije uspjela da sazna u kojoj mjeri se taj porez naplaćuje, a koji dio ostaje nanaplaćen, osim da su za to nadležne opštine.

Poznato je jedino da je za prvih 11 mjeseci ove godine država naplatila osam i po miliona eura po osnovu poreza na prihod od imovine i imovinskih prava.

Ekonomski stručnjaci nemaju sumnju da bi se potpunom naplatom poreza u ovoj oblasti uvećali budžetski prihodi.

Iako u Glavnom gradu i na primorju posljednje dvije decenije stalno niču zgrade, kad se pomene porez na neprodate stanove, neki investitori ne odgovaraju, neki kažu da ih nemaju, a neki da ga plaćaju.

O ciframa niko ne govori. Tako se do iznosa koji država zarađuje na osnovu poreza na stanove, koji nijesu prodati, teško dolazi.

U Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja kažu da je za ovaj i porez koji se odnosi na preprodaju i izdavanje stanova nadležno Ministarstvo finansija. U ovom resoru međutim tvrde da je za dio pitanja nadležno upravo Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja. Na dio koji se odnosi na odredbe zakona odgovaraju, a za prihode upućuju na opštine.

Bonus video: