Brojnost stare i mlade populacije u Crnoj Gori gotovo izjednačena

"Za razliku od razvijenog svijeta naša država i naš region pate od negativnog migracionog salda, to su države iz kojih se više odlazi nego dolazi. Zvaničnih podataka o emigraciji nemamo, ali smo u saradnji sa CDT-om procijenili indirektno broj onih koji odlaze ka EU. Došli smo do toga da je u poslednje tri godine otišlo devet hiljada državljana Crne Gore", rekla je Radojević

4587 pregleda 3 komentar(a)

Crnogorska populacija stara je približno 40 godina, a te godine za pojedinca ne znače neki reprodulktivni potencijal, već za ukupnu populaciju ta granica predstavlja granicu duboke starosti, rekla je u Bojama jutra Gordana Radojević iz Društva statističara i demografa Crne Gore.

Od januara do oktobra iz Nikšića se odselilo 1.064 osoba, a doselilo 357 , pokazuju podaci Monstata.

Građani se mahom iseljavaju iz Bijelog Polja (-448 građana), Bara (-373), Cetinja (-334), Berana (-302).

Radojević navodi da je prema analizi sve manje mladih, a više starih, te da je negativan prirodni priraštaj u 18 opština.

"Naša analiza koju smo radili sa CDT pokazala je zabrinjavajuće demografske trendove, populacije Crne Gore je sve manje i manje brojnija, a stari. Ako pogledamo učešće mlade populacije vidjećemo da je sve niže zbog manjeg nataliteta i odlaska mladih. Mlada populacija je do 14 godina i čini danas 17,9 odsto ukupne populacije, dok pouplacija 65+ čini 16 odsto. Brojnost gotovo da je izjednačena, a to je alarm za zdravstveni, obrazovni, penzioni sistem...", istakla je Radojević.

Ona navodi da Crna Gora nije usamljena, i da je slična situacija i u regionu.

"Za razliku od razvijenog svijeta naša država i naš region pate od negativnog migracionog salda, to su države iz kojih se više odlazi nego dolazi. Zvaničnih podataka o emigraciji nemamo, ali smo u saradnji sa CDT-om procijenili indirektno broj onih koji odlaze ka EU. Došli smo do toga da je u poslednje tri godine otišlo devet hiljada državljana Crne Gore", rekla je Radojević.

Oni, pokazuju podaci, uglavnom odlaze u Njemačku, Hrvatsku, Sloveniju, Luksemburg, Švedsku...

Najveće iseljavanje zabilježeno je u Nikšiću.

Demograf Miroslav Doderović rekao je da ako se prati razvoj Nikšića u drugoj polovini 20. vijeka može se vidjeti da je Nikšić napredovao sa brojem stanovnika.

"I vidimo da od 2003. godine ulazi u fazu gubljenja stanovništva. A razlozi su neoliberalni model ekonomije koji je podstakao iseljavanje, postojeća privredna struktura koja je naslijeđena iz socijalizma i koja je devastirana. Dosta ljudi je izgubilo posao, nezapošljeno je, ima male penzije. Omladina je prisiljena da se iseljava", rekao je Doderović.

A koje razloge za migranciju navode stanovnici Nikšića i Bijelog Polja pogledajte u videu.

Bonus video: