Registrovati sve portale, formirati fond za borbu protiv dezinformacija...

Tokom rasrave je diskutovano i o tome da li nakon usvajanja zakona treba birati novi savjet Javnog servisa ili da ostane aktuelni do kraja mandata

9756 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje javne rasprave, Foto: PR Centar
Sa današnje javne rasprave, Foto: PR Centar

Zakon o medijima trebalo bi da jasno insistira na registraciji svih medijskih platformi, s akcentom na portale, koji još uvijek ne podliježu zakonskim normama, poručio je na centralnoj javnoj raspravi o medijskim zakonima na Cetinju direktor Media centra Goran Đurović.

"Oni koji rade i upisani su u evidenciju, ti mediji plaćaju sve svoje obaveze, plaćaju PDV, radne prostore, sve one dažbine koje treba da plate ukoliko hoće da rade u skladu sa zakonom, dok ovi drugi nemaju te obaveze, niti ih ko dira, niti ih ko prati", kazao je Đurović.

Uvođenje takvih medija u evidenciju je, kaže Đurović, važno i sa aspekta sankcija koje bi se primjenjivale u slučajevima kršenja profesionalnih standarda ili drugih zakonskih obaveza. Predlog Media centra je i formiranje Agencije za medije.

"Koja će obuhvatiti sve vrste medija u Crnoj Gori, koja bi mogla da bude nadležna za primjenu zakona kada je u pitanju rad štampanih, elektronskih medija, uključujući i internetske publikacije", pojasnio je on.

U CDT-u predlažu formiranje fonda za borbu protiv dezinformacija, putem kojeg bi sami mediji provjeravali sadržaj koji plasiraju. To tijelo finansiralo bi se iz Fonda za medijski pluralizam, čiji rad, poručuju iz Agencije za elektronske medije (AEM), mora biti transparentniji.

"Da se da definicija javnog sektora, jer je jako važno da se ona popravi, u smislu da se prepozna da su to kako javni organi na lokalnom i nacionalnom nivou, tako i sva ona preduzeća koja su većinsko vlasništvo države, na lokalnom ili nacionalnom nivou", saopštila je Jadranka Vojvodić iz AEM-a.

Predstavnci Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) su ocijenili da se ne obraća dovoljno pažnje na aktivnosti svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

„Mi želimo da naše predloge usaglasimo sa ostalim vjerskim zajednicima i zbog toga ćemo sa našim predlozima ići naknadno, odnosno do roka koji je utvrđen”, poručili iz MCP-a.

Diskutovali i o Nacrtu zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG

Na raspravi je diskutovano i o Nacrtu zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija, Neđeljko Rudović je pojasnio da je ovim zakonom predviđeno povećanje broja članova Savjeta RTCG, ali i jačanje njihove nezavisnosti, profesionalnosti i odgovornosti, budući da su pooštreni i kriterijumi za imenovane članova Savjeta.

„Vrlo važno, predviđena je obavezna sudska zaštita u slučaju imenovanja i razrješenja članova Savjeta i rukovodstva RTCG”, kazao je Rudović.

Učesnici su saglasni da je cilj nezavisan Javni servis, a predloženi su i određeni amandmani, „kako bi Javni servis bio u službi građana i otvoren za sva novinarska udruženja”.

Oni su takođe razgovarali i iznijeli svoje predloge kada je u pitanju rad članova Savjeta RTCG-a i generalnog direktora.

Rudović je rekao da je cilj da dobiju najbolji mogući zakon. Povodom norme koja predviđa da članovi Savjeta RTCG-a i generalni direktor rade do kraja mandata, Rudović je kazao da je ta norma bila predmet komunikacije sa predstavnicima EU.

„Stav je da zakonske promjene ne treba da ugroze stabilnost i kontinuitet u radu Javnog servisa. Kao što znamo rad RTCG u prethodnom izvještaju evropske komisije (EK) je pohvaljen”, zaključio je Rudović na kraju drugog okruglog stola.

Iz pojedinih medijskih organizacija žale se da će se reforma Savjeta RTCG odložiti do isteka mandata aktuelnim članovima i rukovodstvu.

"Zaista ne vidim koja je to logična veza da ovaj menadžment i ovaj Savjet treba da ostane do kraja, ako ovaj zakon drugačije predviđa, a on predlaže smanjenje uticaja politike na izbor članova Savjeta i menadžmenta, znači pooštravanje kriterijuma itd. Voljela bih da čujem argumente zašto se to odlaže", navela je Olivera Nikolić iz Instituta za medije.

"Da je to tema naše intenzivne komunikacije sa Evropskom unijom i drugih međunarodnih organizacija koje pomažu Crnoj Gori u reformi medijskog zakonodavstva i da je jedno od polazišta da se ne smije desiti da zakonske promjene ugroze stabilnost bilo koje institucije, uključujući i Javni servis", naglasio je Rudović.

Rudović je poručio da će radna grupa za izradu medijskih zakona pažljivo razmotriti danas iznijete sugestije i pozvao sve zainteresovane da konkretne predloge dostave do 18. decembra.

Bonus video: