Marš žena u Beranama: Sjever pogodniji za nasilje nad ženama zbog patrijarhata

"Znamo da nasilje nije samo fizičko, da šamar jeste nasilje, a ta deca zbog koje ne želite da prijavite nasilje, zbog koje mislite da je bolje da ne prijavite nasilje, njima neće biti bolje"

10392 pregleda 7 komentar(a)

U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u Beranama je održan marš žena.

Poručeno je da je sjever Crne Gore pogodniji za nasilje nad ženama zbog patrijahata i da nasilje nije samo fizičko. Učesnice marša poručile su žrtvama da nisu same, da nasilje ne treba trpjeti i da ga treba prijaviti.

"Ti si naša briga" - pod ovim sloganom grupa građanki i građana prošetala je centrom Berana i održala performans.

"Znamo da nasilje nije samo fizičko, da šamar jeste nasilje, a ta deca zbog koje ne želite da prijavite nasilje, zbog koje mislite da je bolje da ne prijavite nasilje, njima neće biti bolje. Nijedno dijete ne zaslužuje djetinjstvo u nasilju, nijedna žena, nijedna osoba na svetu ne zaslužuje da živi u nasilju i zato, znajte niste same, niste jedine kojima se to dešava, prijavite - biće bolje za vas, biće bolje za vašu djecu, rekla je Dejana Stošić iz Evropska mreža žena protiv nasilja.

Marš i performas je organizovala NVO "Poligon za žensku izuzetnost Sofija" iz koje poručuju da se nasilje dešava kada ga država i društvo opravdavaju, a da je za to sjever pogodniji od ostalih djelova Crne Gore.