Elaborat o transformaciji Centra u Muzej u završnoj fazi; Božović: Savjet će imati samo 24 časa za analize i sugestije

Božović istakla da niko nije kontaktirao ni nju niti kustoskinje muzeja kako bi vidio zbirku Centra koja treba da bude stalna postavka Muzeja, kao ni tražio dokumentaciju. Ističe da će galerijski prostor ispaštati jer kapaciteti Centra nisu dovoljni za sve sadržaje koje muzej treba da posjeduje

6212 pregleda 1 komentar(a)

Ministarstvo kulture i medija dostaviće Predlog Elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti Savjetu Centra za savremenu umjetnost, nakon čega će se on naći na Vladi Crne Gore, rekla je u Bojama jutra Dobrila Vlahović iz Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture.

To je, kazala je, zakonska procedura.

Međutim, poslovna direktorica Centra Jelena Božović tvrdi da je Ministarstvo saopštilo da će se Elaborat naći na Vladi u četvrtak. S obzirom na to da on još uvijek nije završen, i da se očekuje da će to biti sjutra, to daje Savjetu samo 24 časa da uloži određene sugestije i savjete.

Vlahović ističe da je Centar javna ustanova koju je osnovala Vlada i koja posluje u skladu sa Zakonom o kulturi.

"Podsjetiću da je transformacija jedan prirodni tok koji se usklađuje sa savremenim standardima, u ovom slučaju kada je upitanju muzejska umjetnost. Centar je transformisan iz nekadašnje Galerije Nesvrstanih. Ovaj projekt je važan jer savremena umjetnost u Crnoj Gori nije institucionalizovana i nema ono što zaslužuje. Nije pod standardima savremene evropske prakse i muzeološke prakse. Ministarstvo je ocijenilo da je potreba ostvarivanja javnog interesa transformacija Centra u Muzej", poručila je Vlahović.

Božović je istakla da jedan od ciljeva jeste da Centar postane Muzej, na čemu oni rade, ali da se ova transformacija odvija na vrlo netransparentan način.

"Mislimo da treba da postoji Muzej, nama ovo nije nova stvar. Nama je samo nov način na koji se ovo Ministarstvo nosi sa ovim problemom, a to je na vrlo netransparentan način. Centar priprema trogodišnji plan transformacije, pravilnik o otkupu umjetničkih djela...".

Ističe da kustoskinje koje vode zbirke nisu uključene u proces pisanja Elaborata niti u radne grupe.

"Niko nije došao da pogleda u kakvom stanju je zbirka niti nam se obratio makar mejlom da dostavimo dokumentaciju koju vode naše koleginice, a ta zbirka treba da bude stalna postavka Muzeja. Ni mene niko nikad nije kontaktirao", rekla je Božović.

Božović: Centar ne ispunjava tehničke uslove, galerijski prostor će ispaštati

Na pitanje gdje će Muzej biti smješten i da li će ostati u prostorijama Centra Vlahović navodi da Elaborat predviđa izgradnju nove zgrade u narednom periodu, ali da sadašnje prostorije Centra imaju dovoljne kapacitete.

"Centar ima osnovne zakonske uslove da preraste u muzej, i po pitanju zaposlenih i prostornih kapaciteta. Ministarstvo je uspostavilo komunikaciju sa Ministarstvom ekologije i prostornog palniranja i Glavnim gradom da se obezbijedi prostor za izgradnju novog objekta muzeja u narednom periodu", rekla je Vlahović.

Božović ističe da su svi srećni što je Vlada izdvojila novac za izgradnju nove zgrade, međutim navodi da se Muzički centar gradio 10 godina i da će galerijski prostor u Centru ispaštati na račun svih sadržaja koje jedan muzej treba da ima.

"Mi ne ispunjavamo tehničke uslove da budemo muzej. Depo nam je u poktrovlju, što nije po Zakonu, nemamo prostor za stalnu postavku, šop, suvenirnicu, atelje za konzervaciju, salu za konferenciju ,prostorije za edukativne radionice. Nemamo toliko stvari. Sve će to morati da se oduzme od galerijskih prostora što nas ostavlja s pitanjem zbog čega se ovo na brzinu radi i zbog čega nas na brzinu transfomišu i mijenjaju nam ime ako ćemo čekati zgradu još 5-6 godina i gdje i na koji način će da izlažu naši i gostujući umjetnosti, jer smo mi glavna institucija za afirmaciju savremenih umjestni", pitala je Božović.

Bonus video: