Spasojević: Sraman odnos Milanovića, treba da podnese ostavku

"Ovo nije došlo od Lakušića i Popovića, nego iz zatvora preko nekoga do njih", kazao je načelnik Istražnog zatvora, povodom hapšenja osumnjičenih za bacanje bombe na njegovu kuću

50565 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Relja Brković
Foto: Relja Brković
Ažurirano: 08.12.2022. 22:01h
Završeno
21:44h

Božović je na kraju emisije rekao da će njegova inicijativa prema Tužilačkom savjetu, povodom istrage slučaja Spasojevića, biti da prikupi sve podatke u vezi tog slučaja.

"I ako postoji bilo kakav osnov, da neko eventualno i disciplinski ili na drugi način odgovara", naveo je on.

Spasojević je rekao kako očekuje da će se riješiti "enigma" šta se dogodilo u komunikaciji policije i tužilaštva.

21:11h

Komnenić je podsjetio na slučaj iz 2015, kada je nakon napada na zatvorske policajce, kako je kazao, krenula sprovodnička odmazda.

O tom slučaju je za "Načisto" govorila Marija Vesković, pravna savjetnica u Akciji za ljudska prava.

Kazala je da je tada pravosnažnim presudama utvrđeno da je 12 službenika mučilo i nanijelo teške povrede desetorici zatvorenika.

"Proces protiv zatvorenika za napad na službeno lice je završen ekspresno i dobili su efektivne kazne zatvora u rasponu od dvije do pet godina. S druge strane, postupak protiv službenika zatvorskog obezbjeđenja zbog mučenja i nanošenja tijesnih povreda se vodio više od pet godina. Nikad nije određen pritvor protiv bilo kog od njih, ni u jednom trenutku nijedan od njih nije suspendovan ili privremeno udaljen, što je zakonska obaveza. Većina nikad nije ni disciplinski sankcionisana. Ti ljudi su i da lje na poslu. Od 12 njih, 11 ih i dalje radi u UIKS-u, jedan jedini nije tamo zbog potpuno drugih razloga, utvrđen mu je gubitak radne sposobnosti". 

Rekla je da je zabrinjavajuće što ni u jednom trenutku nije pokrenuto pitanje odgovornosti starješina, a "neki od njih su i dalje tamo".

Komnenić je ukazao da je Spasojević 2019. bio "na drugoj strani", kad je u slučaju prebijanja zatvorenika, kao sindikalni vođa, tokom suđenja otvoreno stao u odbranu kolega. 

Spasojević je rekao da nije tačno da su oni optuženi za mučenje nego za to što nisu spriječili mučenje, "a to je mnogo ozbiljnija stvar". Na pitanje Komnenića ko je prebijao zatvorenike je rekao: "E, to je pitanje".

"Stao sam u zaštitu kolega jer nelogično je, ako sam ja mučio, da vi budete osuđeni što sam ja nekog mučio. Da vas osude što niste mene spriječili. U tom pravcu smo se postavili kao kolege da je trebalo ispitati ko je odgovoran za sve", naveo je on.

Radović je rekla da je institucija Ombudsmana već sedmu godinu ponavlja da UIKS nije ispoštovao preporuku time što nije sproveden disciplinski postupak.

Janković je rekao da su istekli objektivni rokovi za sprovođenje postupka.

Izmjena: 21:58h
21:01h

Komnenić je podsjetio da je Željko Lakušić, jedan od uhapšenih zbog napada, 2015. napao zatvorske policajce, ali i da je bio žrtva torture.

Podsjetio je i da je Milan Ilibašić na protestu Sindikata UIKS-a rekao da su se okupili da brane sve koji časno rade posao i koji su ugroženi od pravih kriminalaca, ali i od "kriminalaca iz državnog sistema, prevashodno iz UIKS-a i Uprave policije".

Spasojević je, između ostalog, rekao da u Istražnom zatvoru ima pet suspendovanih službenika koji su u raznim fazama postupka, koji "nisu radili baš najodgovornije".

"Tvrdim da je bolje da uhapsimo 50 policajaca, tužilaca, zatvorskih policajaca i carinika, nego 5.000 kriminalaca. Da prvo ozdravimo sistem, pa ćemo onda sve da pohapsimo".

20:54h

Spasojević je ocijenio kako se pokazalo da je sistem koji funkcioniše u tužilaštvu "apsolutno nesposoban" da odgovori na ovakve zadatke.

"Bio sam kod gospodina rukovodioca i tamo se vode tri predmeta odvojeno, koja su izuzetno povezana s mojim slučajem. Ubijeđen sam da oni međusobno ne komuniciraju, ne obavljaju sastanke, da pojma nemaju ko šta radi i da ne mogu da uvezuju slučajeve jedan sa drugim". 

20:51h

Spasojević je rekao da je za postavljanje video nadzora angažovao privatnu firmu i da je podigao kod sindikata pozajmicu kako bi to platio.

20:47h

Radović je, povodom tvrdnji da je sistem 25 dana ignorisao jasne signale da će se napad desiti, kazala da to ne može biti primjer dobrog i profesionalnog postupanja.

"Iznenadila bih se da Uprava policije nije obavijestila tužilaštvo. Niz predmeta u kojima smo postupali odnosi se na postupanje policije. Još nisam našla slučaj da policija nije obavijestila tužilaštvo o saznanjima".

20:42h

Božović je kazao kako ne razumije da državna tužiteljka nije mogla izaći na uviđaj na lice mjesta, rekavši da skoro ne postoji opravdanje za takvo postupanje.

"To je apsolutno za brigu i mora se istražiti", poručio je on.

Božović je rekao da će biti traženo da se eventualno pokrene postupak, ukoliko se utvrdi da je došlo do propusta od strane tužilaštva. "Moram reći da postoji poprilična briga da je takvih propusta bilo".

20:39h

Janković tvrdi da je policija obavijestila tužilaštvo o prijetnjama i saznanjima da je Spasojević praćen i da mu se nešto sprema.

20:34h

Spasojević je rekao da ne može da vjeruje šta Milanović priča.

"Tridesetog oktobra je tačno rečeno za ova lica koja su večeras privedena. Ja sam mu lično rekao ovo što je rekao vama da nikad nije čuo, kako ga nije sramota", istakao je on.

Kazao je da niko u UIKS-u do danas nije ispitan o bacanju bombe.

"Ovo nije došlo od Lakušića i Popovića, nego iz zatvora preko nekoga do njih. Gdje je moja izjava gospođi Knežević, da li me išta pitala? Ne da nije izašla na teren, nego nije ni pitala. Gospođa Ivana (Petrušić Vukašević) je ispitala petoga (decembra) tačno, vezano za prijetnje Marija Miloševića".

Kazao je da je sraman odnos Milanovića prema slučaju i da je najmanje što treba da uradi da podnese ostavku.

20:31h

Milanović je u emisiji saopštio imena postupajućih tužilaca u slučaju Spasojevića.

"U pitanju su državna tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević, koja je radila slučaj kada su u pitanju prijetnje, a dežurna tužiteljka je Maja Knežević, kada je u pitanju bacanje bombe", naveo je on.

20:18h

U emisiji je emitovan i razgovor sa rukovodiocem podgoričkog Osnovnog tužilaštva Duška Milanovića.

On je kazao da su Spasojeviću upućene prijetnje 18. novembra, a da je nakon šest dana tužilac upoznat o tom događaju.

"Istog dana je naložio da se izuzmu video snimci iz zatvora, za koje je utvrđeno da ih ima, a takođe je naloženo da se prikupe obavještenja od Spasojevića. Drugog decembra su dostavljeni ti spisi i postupljeno po nalogu tužilaštva od strane OB Danilovgrad, a već 5. decembra je saslušan Spasojević i okvalifikovane su prijetnje koje su upućene od strane lica M.M. kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti".

Komnenić je rekao da je, prema saznanjima TV Vijesti, policija od 30. oktobra bila više puta u posjedu operativnih informacija da se Spasojević prati ili da mu se nešto sprema, a da je čak i direktor UIKS-a sredinom novembra obavijestio OB Danilovgrad o svemu tome, nakon što je "jedan od sprovodnika prenio ono što mu je prenio informator".

Milanović je rekao da prvi put čuje te informacije. "I državni tužioci iz mog tužilaštva su mi isto saopštili, da nisu uopšte obaviješteni".

Rekao je da je državna tužiteljka, kad je upoznata o prijetnjama, naložila i da se obavijesti Specijalno tužilaštvo. "Opet sam u saznanju, ne mogu reći definitivno, ali postoje tragovi u spisima predmeta, da policijski službenik nije obavijesti SDT o tome".

20:15h

Spasojević je pojasnio da bomba koja je bačena "ubija na 20 metara", odnosno da je vjerovatno da bi neko stradao da je ona pala u dvorište.

Načisto
foto: TV Vijesti
20:14h

U emisiji je ekskluzivno emitovan snimak bombaškog napada od 1. decembra, kao i pokušaja napada od 30. novembra, kad bomba nije eksplodirala.

 
20:10h

Radović je, na podsjećanje voditelja i urednika emisije Petra Komnenića da se tužilac nije pojavio na dva uviđaja, rekla da bi prisustvo tužioca na uviđaju moglo samo da koristi.

20:09h

Janković je rekao da je stav UIKS-a da u borbu sa organizovanim kriminalom mora biti uključena čitava državna infrastruktura i društvo.

Rekao je da hrabri podatak da su uhapšeni osumnjičeni, ali da je bitno utvrditi da li eventualno postoji i naručilac.

20:05h

Božović je rekao da će Ministarstvo pravde i Tužilački savjet ispitati postupanje svih tužilaca u ovom slučaju.

"Zamolio sam gospođu (VDT Maju) Jovanović, s obzirom da je i ranije bilo drugih napada na zatvorske čuvare, da se prođe kroz sve te slučajeve", kazao je on.

20:01h

Spasojević je zahvalio kolegama na hapšenju osumnjičenih za bombaški napad.

"Nažalost, tu informaciju smo podijelili sa njima prije mjesec, o tim ljudima o kojima se radi. Po informacijama koje imamo, Uprava policije je takođe davala nadležnim tužilaštvima na ocjenu i postupanje, zašto niko nije preduzeo ništa, doći ćemo valjda do toga..."

19:50h

Da li su država i tužilaštvo zatajili u slučaju načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića, u čije dvorište su bačene dvije bombe?

Ko su privilegovani "stanovnici" UIKS-a i ko im je do sada omogućavao povlastice?

Da li je stanje crno-bijelo ili niz slučajeva torture ukazuje i na nehuman odnos pojedinih zatvorskih policajaca i upitno ponašanje uprave?

Da li pojedini pritvorenici i zatvorenici u Spužu imaju sve uslove da nesmetano nastave kriminalne aktivnosti?

Gosti večerašnje emisije "Načisto" su: Predrag Spasojević - načelnik Istražnog zatvora i glavni zatvorski inspektor, Nebojša Janković - pomoćnik direktora UIKS-a, Bojan Božović - državni sekretar Ministarstva pravde i Mirjana Radović - zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda zadužena za UIKS.

U okviru emisije pogledajte ekskluzivne snimke eksplozije ispred porodične kuće Predraga Spasojevića, kao i razgovor sa Duškom Milanovićem, rukovodiocem ODT Podgorica

Bonus video: