Koprivica: Izborom jednog sudije Ustavni sud bi disao kao na respiratoru

"Izbor bi bio značajan za izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo već pet, šest godina. Ukoliko do toga ne dođe, scenario neće biti veseo", kazao je Koprivica

9419 pregleda 2 komentar(a)
Koprivica, Foto: Printscreen YouTube
Koprivica, Foto: Printscreen YouTube

Političari i političarke iz parlamenta su bez obzira kojoj partiji pripadaju, svjesno odlučili da blokiraju Ustavni sud, jednu od najvažnijih institucija, u funkcionisanju sistema kazao je direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica

To je saopštio u "Bojama Jutra" Televizije Vijesti, kazavši da političari posljednje dvije godine pokušavaju da "trguju" kroz izbor sudija Ustavnog suda, odnosno da ojačaju svoje pozicije.

Pozitivno u odnosu na prethodni period je kaže Koprivica, što imamo impuls DPS -a za izborom jednog sudije.

"To bi značilo da Ustavni sud makar elementarno prodiše, odnosno da diše na respiratoru. BIlo bi dobro da se desi i taj jedan", istakao je on.

Naglašava da trenutno Ustavni sud praktično nemamo, pa bi izbor i tog jednog sudije značio.

Koprivica naglašava da bi to bilo značajno i za izlaz iz, kako kaže, situacije u kojoj se društvo nalazi posljednjih pet, šest godina. Dodaje da ukoliko ne dođe do izbora, scenario neće biti veseo.

"Ne bismo mogli normalno i zakonito zaokružiti izbor novih lokalnih uprava, drugi primjer bi bio ako se usvoji Zakon o predsjedniku koji je po nama neustavan. U tom slučaju nemamo instituciju koja će dati odluku, što će opet dovesti do daljih tenzija", kazao je Koprivica.

Dodatan problem moglo bi biti i što predsjedniku mandat ističe 20. maja kaže Koprivica, pa ukoliko ne bude izbora i ne izabere se novi predsjednik, tu funkciju će preuzeti predsjednica Skupštine.

"U tom slučaju bismo imali nedozvoljenu koncentraciju vlasti u jednoj osobi i ta osoba bi bila u konfliktu interesa, jer predsjednica Skupštine raspisuje predsjedničke izbore i ona sa ovom vladom koja se produžava u nedogled, može taj proces da produžava u nedogled", naglasio je Koprivica

Koprivica dodaje da je nezahvalno prognozirati i da se nada da neće doći do ovih slučajeva, ali i šta nas očekuje ukoliko se to desi.

"Ostaće ulica, ostaće tenzije, problemi i pljuvanje po medijima", zaključio je on.