Za pametne radare na crnim tačkama puteva planirano 1,3 miliona eura, od potrebnih dva i po

"Zabrinjava nedostatak svijesti, ne samo od strane MUP-a, već i od strane čitave Vlade koja ne prepoznaje da je ovo ozbiljan problem za državu", kazao je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić

9274 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za 11 mjeseci ove godine na našim putevima je stradalo 68 ljudi. Crni bilans, bio je još jedan alarm da se ponovo pozovu nadležni da postave takozvane pametne radare na crnim tačkama, čime bi se povećala bezbjednost na putevima...

"Ovo je problem koji se može riješiti realtivno brzo i za relativno male pare, znači dva miliona eura, pričamo o tom novcu već pet-šest godina predlažemo iste amandmane na budžet. Zabrinjava nedostatak svijesti, ne samo od strane MUP-a, već i od strane čitave Vlade koja ne prepoznaje da je ovo ozbiljan problem za državu. Ono što ćemo insistirati pri predlaganju ovog budžeta je da se odvoji dovoljan iznos sredstava kako bi se nabavili stacionarni radarski sistemi", kazao je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić.

Vlada je u maju zadužila MUP da pojača aktivnosti na realizaciji 70 stacioniranih radarskih sistema za nadzor saobraćaja, ali ta tenderska dokumentacija još nije pripremljena.

Iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja Televizije Vijesti o ovom projektu. Ove godine u budžetu je bilo dva i po miliona eura za tu namjenu, međutim, taj novac nije potrošen.

Iz Ministarstva finansija saznajemo da je za narednu godinu Predlogom budžeta za radare planirano tek 1,3 miliona eura, što znači da i ako realizacija počne, pitanje je kada će sve biti završeno. Stanić upozorava da nema čekanja.

"Smatramo da je nužno da se ovaj novac obezbjedi u potpunosti i da projekat realizujemo u najkraćem mogućem roku. Radi se o stacionarnim radarskim sistemima koji bi se instalirali na onim mjestima na kojima se najčešće dešavaju saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodima i koje bi u najvećem dijelu sankcionisale onih nekoliko procenata bahatih i neodgovornih vozača koji najčešće izazivaju nesreće sa smrtnim ishodom", poručio je Stanić.

Radari koji su prije pet godina najavljeni kao kapitalni projekat vrijedan 2,5 miliona eura, prema analizama policije, doprinjeli bi efikasnijem sprovođenju preventivnih i represivnih mjera prema vozačima, samim tim i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda s najtežim posljedicama.

Dobro je što mogu da se instaliraju svuda, čak i tamo gdje policijske patrole ne mogu da dođu, rade i noću i u svim vremenskim prilikama...

Bonus video: