U proteklih godinu potpuno ili djelimično prestala da rade tri veća preduzeća, bez posla ostalo 550 ljudi

Novinar nedjeljnika Monitor Zoran Radulović kaže da gašenje preduzeća država u proteklih 30 godina nije registrovala kao ozbiljan problem, sve do aktuelne situacije u Nikšiću

12688 pregleda 6 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković

Dok otvaramo nove fabrike u Crnoj Gori poput one koja će praviti čips u Tuzima, u proteklih godinu potpuno ili djelimično prestala su da rade 3 veća preduzeća, a bez posla ostalo 550 ljudi.

Zbog zatvaranja Novog duvanskog kombinata i gašenja ćelija u KAP-u otpušteno je 320 radnika, a sudbina još 230 koji su dobili otkaz u Željezari je sada u rukama države, koja će preko Elektroprivrede kupiti imovinu fabrike i ponovo ih zaposliti.

Vlada se snažno zauzela oko radnika Željezare ali nije previše oko onih iz KAP-a i Duvanskog.

Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, poručio je da smo tražili fabrike i evo ih.

"Tražili smo nova radna mjesta, evo nova radna mjesta”, dodao je Abazović.

Ipak, u proteklih godinu potpuno ili djelimično prestale su da rade tri fabrike u Crnoj Gori - Kombinat Aluminijuma, Novi duvanski kombinat i nikšićka Željezara.

Krajem novembra prošle godine, vlasnici iz Ujedinjenih arapskih Emirata ugasili su Novi duvanski kombinat u Podgorici.

Nadležni se nijesu mnogo potresli zbog toga. Firma je zapošljavala više od 60 radnika i imala dosta kooperanata odnosno uzgajivača duvana ali i godinama bila na meti optužbi aktuelne vlasti da švercuje cigarete.

Prije tačno godinu, i vlasnik KAP-a, nikšićki biznismen Veselin Pejović najavio je da gasi ćelije jer nije uspio da se dogovori sa Elektroprivredom oko cijena struje.

Iz Pejovićeve kompanije Uniprom kažu da je na dan gašenja, 31. decembra prošle godine, preko kompanije ''Alind'', kod njih radilo 426 ljudi, a da su tada svima raskinuli ugovore o radu.

"Na dan 28.02.2022. godine nakon gašenja primarne proizvodnje a za potrebe konzervacije tih pogona, te pružanja pomoćnih usluga prerađivačkim fabrikama na teritoriji industrijske zone KAP-a, u "Alindu“ je bilo zaposleno ukupno 166 lica. Na dan 07.12.2022. godine u "Alindu“ je zaposleno ukupno 160 lica”, rečeno je iz kompanije Uniprom.

To znači da je gašenjem KAP-a bez posla ostalo 260 radnika. Trideset ih je odmah otišlo u penziju, a to pravo ostvarilo je kasnije još 120.

Na traženi komentar Ministarstva ekonomskog razvoja - koliko se sve ovo odrazilo na crnogorsku ekonomiju, odgovorili su Televiziji Vijesti da su u pitanju privatna preduzeća.

"Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nije nadležna adresa za komentarisanje poslovnih odluka njihovih uprava i nastalih posljedica”, poručeno je iz tog Ministarstva.

Država se, međutim, uključila u sprečavanje loših posljedica po radnike takođe privatne, Željezare Tosčelik.

Turska Tosjali grupa je prije tri mjeseca otpustila 230 radnika, ali je nakon protesta, penjanja na krov fabrike i dugih pregovora, Elektroprivreda odlučila da uz pomoć novca koji joj je dala Vlada kupi imovinu Željezare, kako bi osnovala novu firmu i angažovala radnike.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je time Vlada Crne Gore pokazala jasnu želju da pomogne opstanak tog preduzeća u cilju očuvanja radnih mjesta i privrede, kako Nikšića tako i cijele države.

Novinar nedjeljnika Monitor Zoran Radulović kaže da gašenje preduzeća država u proteklih 30 godina nije registrovala kao ozbiljan problem, sve do aktuelne situacije u Nikšiću.

"Kad se pokazalo da svi radnici koji dođu u poziciju da mogu izgubiti posao nemaju isti tretman kad je u pitanju odnos države prema njima, odnosno da i tu imamo neke manje ili više privilegovane”, kazao je Radulović

Ne iznenađuje ga previše sve što se desilo sa ovim preduzećima jer su ona, kako kaže, počela da propadaju još dok su bila u vlasništvu države.

"Vlada je bez analize pristala na gašenje KAP-a, Vlada je bez analize ušla u spasavanje Željezare, i jedno i drugo je bilo motivisano političkim ili ličnim odnosima sa radnicima ili vlasnicima, tako da mi tu nemamo precizno definisanu računicu jesmo li mi tu na gubitku ili na dobitku”, dodaje Radulović.

I dok iz Uniproma tvrde da su zbog gašenja KAP-a na gubitku i oni i država, Radulović poručuje da zadatak države nije da spašava preduzeća.

"Nego da stvori ambijent, da da priliku i omogući izvjesnost i pravdu i poslodavcima i radnicima”, zaključuje Radulović.

Bonus video: