Najavljena obilna kiša za vikend mogla bi izazvati nove poplave na sjeveru

Opštinama zahtjevi za nadoknadu šteta još pristižu a biće proslijeđeni vladinoj Komisiji za elementarne nepogode

9606 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Obilne kiše, najavljene do kraja vikenda, mogle bi da izazovu nove poplave na sjeveru, što bi dodatno ugrozilo stanovništvo koje štetu od posljednjih poplava u novembru mjeri hiljadama eura.

Tada su stradala imanja, stambeni i pomoćni objekti ali i putevi i mostovi. Opštinama zahtjevi za nadoknadu šteta još pristižu a biće proslijeđeni vladinoj Komisiji za elementarne nepogode.

Jedan od vlasnika imanja Šoškić kazao je da je praktično uništeno jedno domaćinstvo.

Prethodna poplave je, kako je kazao, odnijela put koji je vezao sa magistralom, odnijela je tri hiljade četiristo kvadrata njive i voćnjaka, znači u tom voćnjaku bilo je oko 30 šljiva, 10 oraha, šest jabuka i objekat od tvrdog materijala štala 10 sa 15, što iznosi 150 kvadrata.

"Po procjeni opštinske komisije, šteta je oko 28 hiljada eura", kazao je on.

Ipak, to što je nestalo preko 34 ara obradivog imanja sa kog su se hranile dvije porodice Šoškić, za njih je neprocjenjivo. Tu nije kraj njihovoj muci jer je sjever Crne Gore i ovih dana na udaru jake kiše.

Stamet Šoškić, jedan od vlasnik imanja, kaže da ukoliko se ne zaštiti taj dio, otići će i kuća.

Šoškići su predali zahtjev za nadoknadu štete od elementarnih nepogoda Opštini Andrijevica, što je jedan od četrnaest pristiglih. Samo na sedam obrađenih, procijenjena šteta je 37 hiljada eura.

Predsjednik Komisije za elementarne nepogode, Darko Vukić, kazao je da su rijeka Lim i njegove pritoke, kao što su Trebačka rijeka, Kreštica, Zlorečica nanijele veliku materijalnu štetu odnoseći poljoprivredna zemljišta, pomoćne objekte, ugrožavajući stambene objekte, nanoseći ogromnu materijalnu štetu na infrastrukturi, odnoseći puteve, mostove.

Zahtjeve za naknadu štete od poplava na privatnim imanjim opštine dalje prosljeđuju Vladi, čija Komisija za elementarne nepogode određuje koliko će novca dati za odštetu.

Predsjednik te komisije i ministar bez portfelja Zoran Miljanić je za Televiziju Vijesti kazao da se šteta nadoknađuje otprilike oko 20 odsto od ukupno procijenjene štete i da je praksa da se ona procentualno opredjeljuje svima jednako.

Da se zahtjevi još prikupljaju, potvrdili su Televiziji Vijesti i u Opštini Plav u kojoj je pristiglo tek nekoliko njih, dok je na javnoj infrastrukturi šteta do sada procijenjena na 150 hiljada eura.

U Gusinju, čiji su stanovnici pretrpjeli najveću štetu od poplava, zahtjeva nema, jer se opštinska komisija još nije formirala dok su Opštini Berane pristigla četiri zahtjeva.

Iz Opštine Kolašin Televiziji Vijesti saopšteno je da su stigli brojni zahtjevi a da je šteta na opštinskoj infrastrukturi oko 50 hiljada eura.

Bonus video: