Backović: U školama nije pronađena nijedna naprava, u procesu smo identifikacije IP adrese sa koje je došla dojava

Ivan Pekić iz Internacionalne policijske organizacije kazao je da je alarmantno da kontinuirano imamo sve učestalije lažne dojave o bombama

9423 pregleda 8 komentar(a)

Pregledom školskih prostorija juče nije pronađena nijedna eksplozivna naprava, i djeca su potpuno bezbjedna u školi, rekao je u Bojama jutra Jakša Backović, rukovodilac grupe za suzbijanje visokotehnoloskog kriminaliteta u Upravi policije.

On je kazao da se preduzimaju mjere i radnje u odnosu na lice koje je poslalo mejl.

"Identifikovalo smo dva nivoa zaštite koju je koristila osoba koja je izvršila slanje navedenih lažnih dojava. I dalje smo u procesu identifikacije IP adrese. Što je vše nivoa zaštite to je teža identifikacija", objasnio je Backović.

Dojave o bombama i danas su stigle u mnoge škole širom Crne Gore.

Kada je riječ o lažnim dojavama u aprilu, Backović navodi da su saznali dosta toga.

"Osoba koja je slala dojave je znala da dobro sakrije svoje tragove. Zbog istrage koja je i dalje u toku ne mogu mnogo da kažem"

Slobodan Savović iz Ministarstva prosvjete kazao je juče da ako se nastavi trend dojava o navodnim postavljenim bombama građani neće vjerovati u ozbiljnost prijetećih upozorenja, a situacija je ozbiljna.

Backović je pozdravio Savovića.

"On nije upoznat da je UP identifikovala maloljetno lice koje je poslalo dojavu jednoj osnovnoj školi na jugu zemlje, i koji je to uradio kako ne bi išao u školu. Od pet dojava smo četiri uspjeli da identifikujemo, a toga nigdje u medijima nema", rekao je Backović.

Smatra da prošlonedjeljna dojava o bombi u Višem sudu nema veze sa jučerašnjim dojavama.

"Dosadašnje saznanje o IP adresama ne ukazuje da se radi čak ni o istim kontinentima. Nekada nije sve do kompetentnosti pripadnika UP, nego postoje servisi koji ne dostavljaju sve podatke ne samo Crnoj Gori, nego zemljama uopšte", rekao je Backović.

Ivan Pekić iz Internacionalne policijske organizacije kazao je da je alarmantno da kontinuirano imamo sve učestalije lažne dojave o bombama.

"UP radi jedan mukotrpan posao i smatram da nema dovoljno kadra, taj broj je jako mali. Ovo su ozbiljne prijetnje vezane za političke manipulacije", kaže Pekić.

Navodi da se lažne dojave ne dešavaju samo u Crnoj Gori.

"Lažne dojave su u svim gradovima u regionu, naravno da se iza toga kriju poliitčka djelovanja. Svaku prijetnju i dojavu MUP shvati ozbiljno", rekao je.

Bonus video: