Adžić: Najbitnije da su dojave lažne, DPS stvara narativ koji pogoduje da se takve stvari dešavaju

Ministar unutrašnjih poslova kazao je da reakcija tužilaštva mora biti efikasnija kada su u pitanju dešavanja u Šavniku

24884 pregleda 39 komentar(a)
Adžić, Foto: TV Vijesti
Adžić, Foto: TV Vijesti

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić istakao je, govoreći o aktuelnim dojavama u bombama u školama, da je najbitnije da se radi o lažnim prijavama.

Kazao je da otkrivanje počinilaca komplikuje to što je tehnologija napredovala i da je moguće prikrivanje tragova.

"Za sada se zna sa kojih operatera dolaze dojave, dobijene su IP adrese. Istraga je u toku i ne bi trebalo da kažem o kojim državama se radi, s tim što u konačnom ne mora da znači da ono što imamo kao podatak i jeste zaista država odakle dolazi dojava", naveo je Adžić u Bojama jutra na TV Vijesti.

Rekao je da je u u proteklih godinu bilo 10 lažnih dojava, da najveći broj njih dolazi od strane maloljetnika, te da je riješeno pet slučajeva.

Adžić je naveo da je Češka zemlja odakle su dva puta stizali mejlovi takve sadržine, pa osim "banalnih slučajeva" kada su dojave slali učenici kako bi izbjegli školske obaveze, postoje i mejlovi koji su sa namjerom prikrivani.

Adžić je rekao da situaciju usložnjava i to što postoje zemlje u Africi ili Aziji koje ne sarađuju sa policijama drugih država, ali i da postoje kompanije koje čuvaju podatke svojih korisnika.

Ministar je rekao da je razgovarao sa premijerom Dritanom Abazovićem, nakon njegovog stava da su dojave "dio folklora" Demokratske partije socijalista (DPS).

Nije rekao da li se slaže sa Abazovićem, ali je kazao da narativ koji ta partija stvara "pogoduje da se ovakve situacije dešavaju".

"On ima dobre privatne konekcije sa šefovima službi bezbjednosti u regionu i svijetu, podatke koje interno dobije zaista ne bih mogao da komentarišem. Zajednički zaključak je da situacija kakvu DPS želi da predstavi o nestabilnosti, haosu, ne odgovara stvarnosti. Ambijent koji se stvara pogoduje da se neko osmjeli i odradi ovakav potez", ocijenio je Adžić.

"Bezbjednosna situacija regularna"

Ministar je, komentarišući najave novih protesta, ocijenio da je bezbjednosna situacija regularna.

"Podržavam sve građane koji na bilo koji demokratski način žele da iskažu neslaganje sa trenutnom političkom situacijom. Puno sam vremena proveo na ulici protestujući, to je legitimno pravo. Dok je god protest u zakonskim granicama, mirnog karaktera i šalje poruke koje ne ugrožavaju institucije i građane, zaista podržavam. Kad pojedinci žele da izađu iz zakonskih mogućnosti, MUP i policija su spremni da reaguju i situaciju drže pod kontrolom", istakao je.

Kazao je da je postupanje policije bilo "vrlo tolerantno" i da se "do krajnjih mogućih mjera" izbjegavala upotreba sredstava prinude.

Procesuirati odgovorne za stanje u Šavniku

Adžić je, govoreći o izborima u Šavniku, kazao kako smatra da bi najpravednije bilo da se izbori u toj opštini ponove ako tužilaštvo i dalje bude obrađivalo podatke istim intenzitetom.

Kazao je da građani iskorišćavaju "rupe u zakonu", ukazavši da odlukom Ustavnog suda, a ne MUP-a i Vlade, više nije uslov da neko provede šest mjeseci u određenoj opštini kako bi stekao pravo glasa.

Naglasio je da reakcija tužilaštva mora biti efikasnija.

"Imamo ljude koji su uputili službenike da ovjeravaju netačne podatke, za to su zaprijećene zatvorske kazne. 'Ajde da postupa tužilaštvo prema tim ljudima. Sa druge strane imamo ljude koji onemogućavaju izborni proces, i za to su zaprijećene zatvorske kazne, 'ajde da i tužilaštvo njih procesuira", poručio je Adžić.

Bonus video: