Milatović i dalje ne može da preuzme vlast: Pravni timovi razmatraju prinudnu upravu, izmjene zakona...

"Ja se nadam još jednom da će Vukčević postupiti u skladu sa zakonom, to je ono što svi građani Podgorice očekuju od njega. Pobjeda na izborima je bila jasna, skoro dvije trećine građana je glasalo za promjenu vlasti”, rekao je Milatović

25463 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Kandidat za budućeg gradonačelnika Podgorice iz pokreta Evropa sad Jakov Milatović razočaran je neizglasavanjem sudija Ustavnog suda. Optužuje Demokratsku partiju socijalista (DPS) za nedemokratsko i antievropsko ponašanje, čime je, kaže, doveo cijelu zemlju u stanje blokade.

Zbog toga i dalje nema rješenje kako da preuzme vlast u Podgorici, što je ranije najavio do 19. decembra.

"Naši pravni timovi razmatraju neke druge izlaze iz ove situacije, razmatra se prinudna uprava, razmatraju se izmjene i dopune određenih zakonskih rješenja, djelovanje prema OIK-u i DIK-u... Sasvim sigurno imamo sastanak u petak naveče, lideri četiri pobjedničke koalicije sa svojim timovima, mislim da će više detalja biti poznato javnosti nakon tog sastanka”, kaže Milatović

Što se tiče podjele funkcija, svako će imati učešće u vlasti u odnosu na ostvarene rezultate na izborima.

"Da će Evropa sad dati gradonačelnika, da će predsjednika SO dati koalicija oko DF, a da će zamjenici gradonačelnika dolaziti iz Demokrata i koalicije oko URE”, potvrdio je Milatović.

Potrebno je, međutim, podijeliti i ostale funkcije, po procentima.

"U tom smislu Evropa sad ima skoro 40 odsto, ostale stranke takođe u odnosu na osvojene rezultate, mislim da ćemo se držati toga. Trenutno se pregovara, ali ovo je pozicija Evrope sad, to je pozicija koja je važila u cijeloj Crnoj Gori.”

Državna izborna komisija je Izbornoj komisiji Glavnog grada u međuvremenu dala novo Uputstvo da je njen predsjednik Veselin Vukčević dužan sazvati sjednicu, kako bi Komisija kao kolektivni organ postupila po rješenjima DIK-a, donijetim u postupku po prigovorima.

Milatović traži od Vukčevića da to uradi i dozvoli dopunu dnevnog reda, kako bi se mogli proglasiti rezultati lokalnih izbora.

Vukčević tvrdi da je po zakonu to moguće tek kad se Ustavni sud, koji je u blokadi, izjasni o izbornim žalbama.

"Ja se nadam još jednom da čovjek će postupiti u skladu sa zakonom, to je ono što svi građani Podgorice očekuju od njega. Pobjeda na izborima je bila jasna, skoro dvije trećine građana je glasalo za promjenu vlasti”, rekao je Milatović.

A za rješavanje političkog rebusa u Crnoj Gori, postoji samo jedan put, poručuje Milatović - prvo izbor sudija Ustavnog suda pa vanredni parlamentarni izbori.

"Da na taj način nakon toga imamo jednu politički stabilnu Vladu.”

Bonus video: