Ideja da svaki DZ ima savjetovalište gdje će se raditi rane intervencije

Drektor Centra kazao da su ih tokom devet mjeseci pisanja zakona niko nije konsultovao

4683 pregleda 1 komentar(a)

Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa da se postojeći Centar za autizam transformiše u Centar za rani razvoj što je ideja na kojoj rade tri Vladina resora, kazala je u Bojama jutra državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Snežana Ćorić.

"U postojećem zakonu Centar za autizam je osmišljen kao javna institucija. Svi smo svjesni da nije tako funkcionisao, bio je dio Dječije bolnice i mali broj pacijenata je mogao da opskrbi", rekla je Ćorić.

Zbog toga su došli na ideju da ministarstva zdravlja, prosvjete i socijalnog staranja zajedničkim radom transformišu Centar.

Za to, kaže Ćorić, imaju svu podršku Unicefa.

Predviđeno je da u sklopu svakog doma zdravlja postoji savjetovalište koje čini tim pedijatara, logopeda, defektologa i socijalnih radnika i kod koga bi roditelji dovodili djecu kada bi primijetili da dijete u nečemu kasni.

Direktor Centra za autizam doktor Ivan Krgović rekao je da je za transformaciju čuo iz medija.

"Mislim da smo zaobiđeni potpuno neopravdano. Taj zakon se piše devet mjeseci i kada je ova priča bila u medijima sasvim slučajno sam vidio da smo i mi pomenuti", rekao je Krgović.

Dodaje da bi volio da se angažuju resursi iz prosvjete, jer kadra fali, a on od roditelja saznaju kakav kadar u svakoj opštini.

Bonus video: