Poslanice Skupštine zatražile zaštitu građana od govora mržnje na portalima i društvenim mrežama

Govoreći o ograničavanju sadržaja elektronskih medija, Sunčica Bakić je kazala da Agencija postupa po evropskim direktivama, oslanjajući se na preporuke Savjeta Evrope i praksu Evropskog suda

5407 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skupština je raspravljala o više izvještaja regulatornih agencija.

Tokom rasprave o radu Agencije za elektronske medije, poslanice su zatražile da država nađe način da zaštiti građane od govora mržnje na portalima i društvenim mrežama.

Iako Agencija za elektronske medije nema nadležnost nad portalima i društvenim mrežama, država mora naći mehanizam da građane, a prije svega žene, zaštiti od govora mržnje na tim platformama, poručuju poslanice u parlamentu.

Poslanica Socijalističke narodne partije, Milosava Paunović, poručila je da nijedan portal ili medij o kome govorim, niti društvene mreže, odnosno prije svega portali, čak ni pored upozorenja, ne poštuju obavezu svoju da u roku od 30 minuta ne uklone negativne komentare u kojima je sadržana mržnja, seksizam ili nešto slično, ili još gora varijanta, širenje nacionalne ili vjerske mržnje.

Tamara Vujović iz Demokrata pozdravila je odluku AEM-a da, zbog spornog sadržaja, privremeno zabrani neke programe beogradskih televizija Pink i Hepi.

"Nadam se da ćete u narednoj godini imati još bolji monitoring emitera, jer smatram da i pojedinim domaćim emiterima koji su se registrovali prošle godine na tržištu Crne Gore, ovdje prvenstveno mislim Gradsku TV, bi mogli da se nađu različiti razlozi za eventualne primjedbe, na kažem kazne, ali u svakom slučaju, primjedbe i preporuke”, kazala je Vujović.

Vujović očekuje i da se izmjenama medijskih zakona, pored portala, u internetske publikacije uvrste i društvene mreže.

To se, kaže novoizabrana direktorica AEM-a Sunčica Bakić, može očekivati tek kada se zakonska rješenja definišu na nivou Evropske unije.

"Jedan dio portala, portali koji imaju audovizuelni medijski sadržaj, biti u nadležnosti AEM, to je saglasno sa evropskim standardima za ovu oblast. Kada govorimo o društvenim mrežama, CG je malo društvo i inicijative iz CG ne mogu imati, jasno je, značajan uticaj. Mi tu možemo pratiti neke globalne inicijative”, kazala je Bakić.

Govoreći o ograničavanju sadržaja elektronskih medija, Bakić je kazala da Agencija postupa po evropskim direktivama, oslanjajući se na preporuke Savjeta Evrope i praksu Evropskog suda, te da sve odluke koje donosi moraju biti dokazane i proporcionalne težini kršenja profesionalnih standarda.

Bonus video: