Radulović: Upućivanje u KCCG veliko, doktori opšte prakse imaju znanje da pokriju 70 odsto patologije

Radulović smatra da se mora raditi na decentralizaciji, te očekuje da Ministarstvo zdravlja sprovede do kraja reorganizaciju zdravstvenog sistema

9611 pregleda 9 komentar(a)

U Kliničkom centru Crne Gore tokom godine je 590 doktora obavilo 1,2 miliona pregleda, rekla je u Bojama jutra direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Radulović navodi da dopunski rad prevazilazi nešto što bi se smatralo optimalnim brojem sati rada, te očekuje da Ministarstvo zdravlja sprovede do kraja reorganizaciju zdravstvenog sistema.

"U drugim zdravstvenim sistemima koji se smatraju kvalitetnim smatra se da se nekih 70-80 odsto patologije riješi na nivou primarne zdravstvene zaštite. Pouzdano znam da naše kolege u bolnicama i domovima zdravlja poptuno zadovoljavaju znanje i iskustvo da to ostvare i u Crnoj Gori. Nije dobro ovoliko upućivanje u KCCG koji je primarno namijenjen da bude bolnica sekundarnog tipa", rekla je Radulović.

Taj problem može da se tumači na dva načina, kaže Radulović.

"Ili smo postali sve bolesniji, ili svi građani žele da se liječe u KCCG".

Porodični doktor opšte prakse, navodi ona, je kompetentan da pokrije većinu patologije.

"Sigurna sam da kolege u ostalim bolnicama mogu adekvatno da pruže zdravstvenu pomoć. Nisu samo neko ko upućuje, nego i liječi".

Zbog toga je, smatra direktorica potrebno raditi na decentralizaciji.

Kada je riječ o zabrani rada ljekarima u privatnim ustanovama i ordinacijama, Radulović vjeruje da ima prostora da se rade intervencije jer se radi o nacrtu Zakona.

"Vidim da postoji prostora da se dogovorom napravi, ograniči broj ordinacija u kojima će se raditi, tačno vrijeme tokom kojeg će ordinariti".

Bonus video: