Buka sa gradilišta je u nadležnosti Komunalne policije

Definisano članom 6 Zakona o zaštiti od buke

4516 pregleda 1 komentar(a)

Kontrolisanje buke na gradilištima je u nadležnosti Komunalne policije, rekla je u Bojama jutra Jelena Kovačević iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Bojama jutra obratili su se gledaoci koji su se požalili na buku sa gradilišta kod Krivog mosta koju su prijavljivali Komunalnoj policiji i inspekciji, a one su se proglasile nenadležnim.

Iz Komunalne policije tada su im, tvrde, kazali da su oni zaduženi samo za buku iz kafića.

Kovačević ističe da to nije tačno, jer je članom 6 Zakona o zaštiti od buke definisano da Komunalna policija kontroliše buku iz ugostiteljskih objekata i sa gradilišta.

"Nakon donošenja Zakona o zaštiti od buke donešen je novi Zakon o komunalnoj policiji i došlo je do reaorganizacije rada Komunalne policije i Komunalne inspekcije. Nakon toga je Glavni grad donio odluku o načinu organizacije i rada Uprave Glavnog grada gdje je jasno precizirano koji je djelokrug rada Kom inspekcije, a koji policije", objasnila je Kovačević.

Kovačević navodi da je Vlada Crne Gore odlučujući u postupku za razrješenje sukoba nadležnosti u maju 2020. godine, kada je došlo do sličnog slučaja, utvrdila da je nadležnost na lokalnom nivou, odnosno Komunalnoj policiji.

"Zakon o zaštiti buke u životnoj sredini prepoznaje buku sa gradilišta i imamo normu da ona ne smije da prelazi propisane akustične vrijednosti. Imamo organ koji kontroliše tu buku a to je Komunalna policija. Postoji i kazna koja je propisana zakonom, a ona je u iznosu od dvije do 20 hiljada eura", navela je Kovačević.

Komunalni inspektor, objašnjava, radi inspekcijski nadzor, a komunalni policajac radi nadzor nad komunalnim redom u oblasti zaštite od buke u životnoj sredini.

"Zbog nejasnoća smo odlučili da promijenimo zakon", zaključila je Kovačević.

Bonus video: