Novović: Švajcarska jeste, Srbija nije dala materijal u vezi "prvog miliona" Đukanovića

- GST kaže da je vrlo malo dokaza pripremljeno u slučaju protiv Blaža Jovanića otkad je on na tom mjestu i da je taj slučaj za procesuiranje bio spreman još krajem 2019.

- Rekao je da je doskorašnji direktor UPC Rade Miloševiće osumnjičen da je šef kriminalne grupe

80896 pregleda 102 komentar(a)
Novović, Foto: Printscreen/TV Vijesti
Novović, Foto: Printscreen/TV Vijesti
Ažurirano: 22.12.2022. 22:14h
Završeno
21:47h

Ako dođemo do dokaza, procesuiraćemo bilo koga, poručio je Novović.

21:41h

Kazao je da se u slučaju "Abu Dabi kredit" može očekivati odluka tužioca do kraja mjeseca.

21:38h

Novović smatra da su dokazali da su samostalni i neselektivni u radu i da ih interesuju činjenice i dokazi.

21:34h

Formiran je predmet zbog izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da bivši policijski funkcioner Zoran Lazović i biznismen Ranko Ubović hoće da ga likvidiraju, kazao je Novović

Novović je rekao da se predmet nalazi se u fazi izviđaja.

“Postupajući tužilac me obavijestio da je uputio poziv premijeru za saslušanje, ali se on nije odazvao već je opravdao izostanak, nakon čega mu je upućen novi poziv. To je koliko mogu reći”, rekao je Novović.

21:29h

GST je kazao da je moguće da će zbog protoka vremena veliki broj sumnjivih slučajeva neće moći da se dokaže.

21:27h

Novović je kazao da je opet otvorio slučaj u javnosti poznat kao "prvi milion" u vezi Mila Đukanovića i da je zamolnicom tražen materijal od Švajcarske koji je dobijen, ali da od Srbije nije dobijen traženi materijal.

21:22h

GST kaže da je vrlo malo dokaza pripremljeno u slučaju protiv Blaža Jovanića otkad je on na tom mjestu i da je taj slučaj za procesuiranje bio spreman još krajem 2019.

21:20h

Novović kaže da je na osnovu materijala u kojima se pominje premijer Dritan Abazović, a što su dio medija i opozicija potencirali kao dokaz njegove veze sa škaljarskim klanom, pokrenuta istraga i podignuta optužnica u februaru, dok je na čelu SDT bio Milivoje Katnić.

Nije htio da objašnjava zašto Katnić sada tvrdi da postoje dokazi u vezi sa Abazovićem.

21:01h

Novović je kazao da se potpis Milivoja Katnića ne nalazi na odluci zbog koje se tereti Čađenović.

20:52h

GST je kazao da nemaju pristup najbitnijim bazama podataka i da sve rade tradicionalmim putem gdje šalju podneske za taj materijal, što je opterećenje jer se time otkriva da se sprovodi izviđaj.

20:49h

Novović je naveo da se specijalni tužilac Saša Čađenović tereti da je izuzeo Petra Lazovića i Ljuba Milovića od sumnje za teška krivična djela iako je na osnovu istog materijala optužio 11 osoba.

20:42h

Dodao je da ne baziraju optužnice na osnovu izvještaja Europola, već da su materijal tražili i dobili zamolnicom od Francuske.

20:39h

Novović smatra da je SDT uvjeren u zakonitost materijala sa Sky aplikacije.

20:39h

On kaže da se za protivzakoniti uticaj može teretiti i ako je postojao korupcionaški dogovor i uzet novac, a da uticaj nije ostvaren.

20:33h

Novović je kazao da su došli do podataka da su određeni tužioci, uključujući i specijalne tužioce, izvještavali Vesnu Medenicu o slučajevima.

20:24h

Smatra da od ANB dobijaju mali broj relevantnih informacija i da očekuje da se ta saradnja popravi. Pohvalio je saradnju sa Specijalnim policijskim odjeljenjem i istakao da moraju da se popune sva mjesta u SPO jer je trenutno na manje od 50 odsto kapaciteta.

Novović kaže da bi dobro bilo da se SPO izdvoji iz Uprave policije i postane dio SDT, te da SDT i SPO treba da budu smješteni zajedno u zgradi Stare Vlade.

20:18h

Naveo je i da blisko sarađuju i sa britanskim službama i Europolom, te da imaju veliku podršku euroatlantskih partnera.

20:17h

Odbacio je tvrdnje da se SDT nalazi pod uticajem Rusije i Srbije i da je najvažniji partner tog tužilaštva FBI, te da se ta saradnja popravila otkad je on postao GST.

20:16h

Novović je kazao da očekuje da rad tužilaštva podrže svi politički faktori, jer kada to rade samo jedni, stvara se percepcija da postoji politički uticaj na tužilaštvo.

20:15h

Tužilac je kazao da postoji više izviđaja u predmetima šverca cigareta. On je kazao da ANB nije imalo uticaj na SDT u slučaju procesuiranja i da nema ni političkog ni drugog uticaja koji bi imao efekat da tužilaštvo radi mimo zakona.

Bonus video: