Od 35 diplomatskih predstavnika Crne Gore u inostranstvu, samo trećina njih ambasadori

Nova-stara većina je spornim izmjenama Zakona o predsjedniku obavezala Đukanovića da, osim mandatara za sastav Vlade, mora da imenuje i ambasadore koje mu Vlada predloži

12877 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Predsjednika, Foto: Printscreen YouTube
Zgrada Predsjednika, Foto: Printscreen YouTube

Kohabitacija između predsjednika države Mila Đukanovića i nove vlasti nakon 30. avgusta 2020. godine dovela je do toga da od ukupno 35 diplomatskih predstavnika Crne Gore u inostranstvu, samo trećina njih su ambasadori, a ostalo otpravnici poslova.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu Crna Gora ima samo 13 ambasadora i to u Belgiji, Grčkoj, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Rusiji, Turskoj, Francuskoj, Ukrajini, kao i u misijama pri Evropskoj uniji i NATO-u u Briselu

Đukanović nije prihvatio pojedine Vladine predloge za nove ambasadore, ali neki nisu prošli ni nadležni skupštinski odbor dok je mnogim ambasadorima u međuvremenu istekao mandat, a Vlada nije predložila nove.

Nova-stara većina je spornim izmjenama Zakona o predsjedniku obavezala Đukanovića da, osim mandatara za sastav Vlade, mora da imenuje i ambasadore koje mu Vlada predloži.

Ipak, Đukanović ponavlja da je za njega taj zakon neustavan i neće ga sprovoditi.

U vladajućem DF-u tvrde da Đukanović od 2020. godine konstantno blokira funkcionisanje diplomatske mreže u punom kapacitetu. Zato su izmjenama Zakona o predsjedniku predvidjeli da šef države mora imenovati i opozvati ambasadore koje mu predloži Vlada.

Bonus video: