Ćorić: Ministarstvo zdravlja bilo transparentno u izradi Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti

Ljekari KCCG potpisali su peticiju kojom traže da ministar Dragoslav Šćekić povuče Nacrt, a Ćorić ocjenjuje da u njoj ima kontradiktornosti

4690 pregleda 6 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ministarstvo zdravlja bilo je vrlo transparentno u izradi Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti. Pozvali smo cijeli esnaf da se uključi, Klinički centar Crne Gore, Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja. Međutim ustavno pravo ministra je da kreira svoju politiku. Njegovo viđenje tog stanja je bilo u tom nacrtu. Otvoreni smo za saradnju, primamo sugestije i mislim da ćemo naći kompromis, rekla je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti državna sekretarka Slađana Ćorić.

Ljekari KCCG potpisali su peticiju kojom traže da ministar Dragoslav Šćekić povuče Nacrt, a Ćorić ocjenjuje da u njoj ima kontradiktornosti.

"Kažu da su preopterećeni, a onda traže dopunski rad. Mislim da su tom peticijom kazali dosta, a građani neka sude".

Predsjednika Ljekarske komore Žanka Cerović navodi da su ljekari u KCCG izuzetno opterećeni, a da dopunski rad koji je planiran da bi se liste čekanja u KCCG smanjile predstavlja dodatni napor ljekara.

"Da se to zaista uradi i pacijenti budu zarovoljni. Ali najveći napor je ogroman broj dežurstava i problem je što jedan ljekar radi umjesto dva. Svi želimo da zdravstveni sistem bude po mjeri građanina, i da se jača javni sektor. Nikako ne smijemo da odvojimo zdravstvenog radnika od pacijenta. Zakon po mjeri pacijenta znači dobro ispitati potrebe pacijente, a onda šta država može da im da, i koliko se od društvenog dohotka odvaja za zdravstvo, a mi smo tu najgori”.

Cerović poručuje da da bi jačao javni sektor treba iskoristiti privatni, a ne praviti neprijatelja od njega.

"Da pokrije ono što ne može javni. Postoje partnerstva, što je prihvatljivo za sve", rekla je Cerović.

Ministarstvo je u KCCG vršilo nadzor i utvrđeno je da dio ljekara nije bio na radnom mjestu tokom radnog vremena.

"Ali mi nemamo moć da sankcionišemo ništa, to je na menadžmentu ustanove. Ja nisam za kažnjavanja, ali jesam za to da menadžment ozbiljno preuzme svoju ulogu. Kao društvo smo poremetili sistem vrijednosti i jasno mi je što su pacijenti izgubili povjerenje u ljekare. Mi smo potpuno uništili primarni dio zdravstvene zaštite. Jasno je zbog čega je došlo do kolapsa sistema, ali Ministarstvo zdravlja se trudi da šta može usmjerni na primarnu zdravstvenu zaštitu”, navela je Ćorić.

Sa reformom primarnog nivoa zdravstvene zaštite krenuće se kada se zakon usvoji.

"Sva dokumenta i zakoni su zastarjeli i moramo ih mijenjati. Sistem je loše postavljen", zaključila je Ćorić.

Bonus video: