Braletić: Ovim OKU napravljen pomak u pravcu većih prava poslodavca

Kada je riječ o dnevnicama za rad nedjeljom, Braletić navodi da se OKU u ovom slučaju tretira kao obligacioni ugovor, čime se dozvoljavaju razne formulacije i izuzeci

8374 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

U pogledu pravne prirode opšteg kolektivnog ugovora (OKU) postoji pravno skretanje u tumačenju samog propisa. U članu 1 se kaže da se regulišu prava, obaveze i odgovornosti zaposlenog i poslodavca. U praksi se dešava da se ugovor o radu koji slijedi posle OKU nekad tretira kao obligacioni ugovor, rekao je u Bojama jutra advokat Željko Braletić.

To, naglašava on, ima određene posljedice u pogledu ishoda sudskih sporova u kojima se dešava da je poslodavac napravio određenu zloupotrebu.

"Kada na početku zasnivanja radnog odnosa neko potpiše u isto vrijeme ugovor o radu i izjavu da je saglasan da mu prestane sporazumno radni odnos, a da nema nikakvih potraživanja prema poslodavcu... To je jedna klasična zloupotreba, da se radnik praktično tom izjavom odrekao neotuđivog prava iz radnog odnosa, prava na zaradu", objasnio je Braletić.

OKU garantuje minimum prava i odgovornosti poslodavca i zaposlenog.

Odgovarajući na pitanja gledalaca Braletić kaže da je dodatak za terenski rad prepušten Granskom kolektivnog ugovoru, jer se uglavnom radi o dodatku kod građevinskih radnika, ili je prepušten ugovoru kod poslodavca.

Braletić smatra da je ovim OKU napravljen pomak u pravcu većih prava poslodavca.

Kada je riječ o dnevnicama za rad nedjeljom, Braletić navodi da se OKU u ovom slučaju tretira kao obligacioni ugovor.

"I upravo to je omogućilo ovu formulaciju da izuzme jednu djelatnost od naplate tj. nadoknade zarade nedeljom i tokom praznika, bez obzira što je značaj te djelatnosti veliki, nema nikakvog opravdanja da se ostavi na ledu".

OKU-om je pitanje jubilarnih nagrada obuhvaćeno kao mogućnost da, ali nije obavezno.

"Došlo je do redukcije određenih prava radnika koja su imali u prethodnom periodu i izmjenom 2014. godine".

Pogledajte koja su još pitanja gledaoci imali za advokata.

Bonus video: