U Kolašinu se gradi ubrzano, investicioni bum ne prati izgradnja nužne gradske infrastrukture

U Kolašinu je trenutno aktivno više desetina gradilišta, a gradi se i po hladnoći, a nekad i tokom noći. Najveći infrastrukturni projekat je na Bjelasici gdje se zida čak sedam luksuznih hotela, u čijoj sjenci je trenutno čak i samo skijalište

13031 pregleda 21 komentar(a)
Kolašin doživljava građevinski bum, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin doživljava građevinski bum, Foto: Dragana Šćepanović

Osim što ćete ove zime auto-putem stići brže nego ikada ranije, sam dolazak u Kolašin manje-više je isto iskustvo. Većinu gostiju put vodi u hotel, privatni smještaj, na kačamak ili na kafu, prije nego što odmor počne da vam kvari bušenje, lupanje, buka.

Iako se čini da se u gradu pod Bjelasicom ništa ne mijenja, to ipak tako djeluje samo na prvi pogled. Na koju god stranu da krenete dočekaće vas građevinske mašine.

Da je Kolašin trenutno veliko gradilište, potvrđuju i njegovi stanovnici, ali i lokalni dopisnici, koji godinama brižljivo prate događaje u ovoj opštini.

''U Kolašinu svakog dana niče po jedan turistički ili stambeno-poslovni objekat i čini mi se da su se stvari po malo otrgle kontroli", smatra dopisnica "Vijesti" iz Kolašina Dragana Šćepanović.

Ogromnu gradnju nespremno je dočekao i sam grad. Takozvani investicioni bum počeo je prije nego što su lokalna uprava i država riješile bilo koji krupni infrastrukturni problem.

"Ohrabruje što je najavljena izgradnja kanalizacione mreže i rješavanje problema vodosnabdijevanja što se finansira iz evropskih fondova. Ali trenutno je stanje da imamo zgradu sa 37 stanova u širem centru grada koja ne može biti priključena na kanalizacionu mrežu, da ne pominjem Bjelasicu gdje je u toku izgradnja sedam hotela koji nemaju regulisano ni vodosnabdijevanje ni kanalizacionu mrežu", naglašava Šćepanovićeva.

U novoj lokalnoj upravi svjesni su problema sa kojima se grad suočava, a u narednoj godini pokušaće da riješe neka od gorućih pitanja.

"Prioritet je vodovodna i kanalizaciona mreža jer sada imate situaciju da imate dosta hotela i zgrada, a da to ne prati infrastruktura. Ali ja bih rekao da su za to krivi oni koji su komunalije u našem gradu snizili do te mjere da je 30 eura, vjerovali ili ne, dovoljno za onoga ko gradi zgradu od dvije hiljade kvadrata, kao i za vas koji bi pravili kuću od 100 kvadrata, što je zaista apsurdno", smatra predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović.

Iako u lokalnoj upravi smatraju da nema mjesta bojazni da će Kolašin postati crnogorski Zlatibor, koji je već primjer preizgrađenosti i lošeg urbanizma, Kolašinci se nadaju da će se sa obećanja konačno preći na djela.

''Nama je svašta obećavano tokom minulih decenija. I postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a taj projekat će kako sad stvari stoje biti realizovan tek naredne ili za dvije godine, pa smo investitore dočekali sa dvije otvorene lagune sa fekalnim vodama na Brezi. Uzgred, u blizini tih laguna se grade turistički objekti", kaže dopisnica "Vijesti" Šćepanović.

U Kolašinu je trenutno aktivno više desetina gradilišta, a gradi se i po hladnoći, a nekad i tokom noći. Najveći infrastrukturni projekat je na Bjelasici gdje se zida čak sedam luksuznih hotela, u čijoj sjenci je trenutno čak i samo skijalište. Projekti sve veći, a nadležnosti opštine male.

"Ja mislim da je potrebno da država usvoji pod hitno prostorno-urbanistički plan, koji Kolašin čeka godinama, a da se nakon njega mogu mijenjati i DUP-ovi. Sve do tada opština je u potpunosti nemoćna da reaguje na bilo šta", naglašava Martinović.

Za nadležne na državnom nivou alarm zvoni sve glasnije.

"Ako Kolašin izgubi ovu autentičnost pod naletom hiper gradnje, neće valjati ni nama ni turistima", poručuje Dragana Šćepanović.

Bonus video: