Nalaganje badnjaka u Podgorici u 18 časova

U toku dana u domu se sprema pečenica, a uveče se unosi slama koja nas, kaže sveštenik Predrag Šćepanović podsjeća da budemo skromni i zadovoljni onim što nam je Bog dao

16926 pregleda 8 komentar(a)
Hram Hristovog Vaskrsenja, Foto: Boris Pejović
Hram Hristovog Vaskrsenja, Foto: Boris Pejović

U 18 sati počeće nalaganje badnjaka ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a liturgije će se sjutra služiti u svim crkvama u osam časova, rekao je u Bojama jutra sveštenik Predrag Šćepanović.

„Suština je da se prije svitanja ode u branje badnjaka, koji se potom unosi u kuću. Badnjak se nalaže uveče, a ko nema ognjište, može nalagati ispred hrama. Danas je obavezno posna trpeza“, podsjeća Šćepanović.

U toku dana u domu se sprema pečenica, a uveče se unosi slama koja nas, kaže Šćepanović podsjeća da budemo skromni i zadovoljni onim što nam je Bog dao.

„Treba se izmiriti sa svim ljudima dobre volje i to je univerzilna poruka Božića. Opraštajući jedni drugima tako će i Bog nama oprostiti. Ne učinimo drugome ono što ne bismo voljeli da nama učine, treba da smo skromni, da jedno dtrugom nismo vuk nego vječni brat i sabrat. Porodica je mala crkva, treba da se okupimo“.

U svim crkvama će biti održane i ponoćne liturgije.

„Onaj koji sjutra prvi dođe u kuću je položajnik, on se dariva. Sjutra se u česnicu stavlja novčić i vjeruje se da će onoga ko ga nađe pratiti sreća i da će imati novca te godine“.

A badnjaci se ove godine u Podgorici mogu kupiti na četiri mjesta – ispred Hrama, kod Crkve Svetog Đorđa, na ulazu u Podgoricu iz pravca Kolašina i prekoputa TC Pobrežje.

Badnjak se ne kupuje, već se nagrađuje. „To nije biznis. To je Božije drvo“, rekla je Ivana.

Bonus video: