Abazović: Šverc cigareta rade "grand", "mojkovčani", "nikšićani", "božajski" i "rožajski" klan

Gost Petra Komnenića u emisiji Načisto bio je premijer Dritan Abazović

81392 pregleda 186 komentar(a)
Abazović, Foto: TV Vijesti
Abazović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 12.01.2023. 23:30h
Završeno
21:55h

Abazović je rekao da smatra da Crna Gora ima čemu da se nada.

"Crna Gora je na dobrom putu, bez obzira na neke nedaće. Promjene nijesu mogle da produkuju neku stabilnost, ali nakon što dobijemo novog predsjednika sigurno ući u novu etapu političkih odnosa u Crnoj Gori".

Upitan šta, ako se ne ispuni njegova prognoza, odgovorio je:

"Ja u to ne vjerujem, sve prognoze koje sam imao su se ispostavile kao tačne", naveo je Abazović. 

Izmjena: 22:24h
21:51h

Autor emisije podsjetio je Abazovića da MANS od Generalnog sekretarijata Vlada već tri mjeseca traži zahtjev za slobodan pristup informacijama u vezi sa njegovim letom u Ženevu.

Abazović je naveo da ne zna zašto Generalni sekretarijat Vlade ne odgovarala na zahtjev MANS-a.

"Platforma za Ženevu bila je na otvorenoj sjednici Vlade i razgovaralo se o tome. MANS me iznenađuje, uz veliki respekt koji imam prema njima. Da bi umanjili troškove, jer se radi o putu međunarodnog karaktera, tražio sam da se spoje putevi da se ne bi dva puta išlo. I nakon završene ceremonije, nisam mogao da se susretnem sa bivšim predsjednikom Austrije noć ranije. Otkazao sam večeru da se ne bi stvarali troškovi i dan nakon toga otišli smo u zvaničnu posjetu Vatikanu".

21:50h

Abazović je kazao da nikakvih vojnih aktivnosti na Sinjajevini nema "niti će ih biti".

"Mi smo dali 300.000 eura da bi naši vojnici otišli u Sjevernu Makedoniju da bi se obučavali. Stojimo iza toga da vojnog poligona na Sinjajevini neće biti", naveo je premijer.

21:49h

Abazović je naveo i da su neki mediji u Crnoj Gori "na platnom spisku ovih ljudi".

21:47h

Abazović je rekao i da nije bilo portala "Libertas" da ne bi bili procesuirani Ljubo Milović i Petar Lazović.

"Da nije bilo "Libertasa", možda bi bili procesuirani 2025. godine, a možda i nikad"

21:43h

Abazović je rekao i da jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević dobija "od jednog od četiri agenta pogrešne informacije i saopštava ih u javnost".

"Neću saopštiti imena agenata, oni su se sami prepoznali", rekao je premijer.

Izmjena: 22:24h
21:21h

Abazović je naveo da kada se "predao dokumet sve je krenulo".

"Na osnovu operativnih podataka... došli smo do pouzdanih informacija vezano za nelegalan protok cigareta koji se odvijao decenijma unazad a koji je prema ovim saznanjima organizovao klan "grand" čiji su dominantno istaknuti članovi Ranko Ubović i Aco Mijajlović, a današnji takozvani "Bemax", firma  koja se po operativnim saznanjima pored legalnih poslova bavi i krijumčarenjem duvanskih proizvoda, cigareta i drugim nelegalnim aktivnostima. Službenici su radom na terenu došli do saznanja da su lica koja čine tzv grupu "Bemax" cigarete dopremali inostranim brodovima u Slobnodnu zonu Luku Bar, od kojih je jedan identifikovan kao brod "Rafaelo", rekao je Abazović navodeći da to piše u dokumentu koji je uradila Uprava prihoda i carina.

"Ja te ove ljude ne optužujem, čitam dokument... Nakon toga kreće neviđena hajka... Ovdje leže stotine miliona eura, ako ne i milijarde. Ako mi želimo borbu protiv cigareta da svedemo na carinike, vozače, možemo to da uradimo. Imam pravo na sumnju. Ja ne optužujem ove ljude, samo kažem šta imam od dokumentacije", rekao je Abazović pokazujući šemu.

brodovi cigarete
foto: TV vijesti

"Sa klanom "grand" sa brendovima "merlin", "trokadero", "fm", "king", "mančester", sa ljudima koji rade distribuciju toga. Ako želimo da svedemo sve na to da odgovaraju neki carinici ili policajci ja sa tim imam problem. Zato sam rekao da ima pet klanova".

Abazović je rekao i da ne amnestira Miloševića.

"Želim da se istina o švercu cigareta dovede do kraja", rekao je Abazović dodajući da je informacije podijelio sa SDT-om. 

21:15h

"Kada je riječ o švercu cigarerta to niko nije pominjao osim nekih opozicionih poslanika niti preduzimao dok nisam došao za potpredsjednika Vlade", rekao je Abazović.

On je pokazao papir sa bropdovima i njihovim uplovljavanjem u Luku Bar.

"Šverc u Crnoj Gori se radi na dva načina, kroz pranje kontejnera i to radi nekoliko ekipa. Od tih ekipa postoji pet i niko nije procesuiran. To su "grand", "mojkovčani", "nikšićani", "božajski"i "rožajski" klan. To su pet ekipa. Niko nije procesuiran. Zašto imam pravo na sumnju. Ono što meni rade od kada sam otvorio rat politički postao sam žrtva svih političkih napada", naveo je Abazović.

Naveo je i da je Milošević za direktora Uprave prihoda i carina izabran na konkursu prethodne, 43. Vlade.

"Jeste funkcioner URE, ali je to bio u prethodnoj Vladi. U vrijeme njegovog mandata je urađena najveća zapljena koja je ikad postojala".

21:10h

Autor emisije je podsjetio Abazovića da je redom hvalio akcije SDT-a i Vladimira Novović, a da je kada je na tapet došao funkcioner URE Rade Milošević odjednom počeo da govori o neubjedljhivim dokazima.

Abazović je rekao da ne razumije pitanje, ali je odgovorio:

"Prezadovoljan sam rezultatima koje je tandem Novović-Jovović isporučio u jednom kratkom periodu...." .

Komentarišući dokument koji je objavio Konjević, u kome se navodi da prema operativnim saznanjima krijumčarenje cigareta u Luci Bar odvija pod patronatom sada Miloševića, a da je Mikić navodno dogovarao raspodjelu dijela, a sve uz njegovo odobrenje, Abazovića je rekao da taj dokument nije vidio.

"O kakvom se dokumentu radi neka kaže Konjević. Ja taj dokument nisam vidio niti je službeno zaveden da znam. On je (Konjević) čovjek koji ima dijagnozu. Moram da kažem što je istina. Dok to ne isporuči SDT-u, neka se spremi da vrati 30.000 eura što mu je majka uzela za stan neregularno. Niko u Crnoj Gori ništa ne radi džabe. Što se tiče optužbi na račun nekih mojih kolega koji su samohrani roditelji i pošteni ljudi, treba da zna da sam ja uzeo amanet i da će za to odgovarati prije ili kasnije", rekao je Abazović.

20:57h

Premijer je ponovio da je pogrešno da vanredni parlamentarni budu održani bez Ustavnog suda.

"Ako većina u državnom parlamentu misli da uprkos tome treba da državu gurnemo u Šavnik, mi se sa tim moramo pomiriti i učestvovaćemo na izborima. Imamo šansu da obavimo intervjue sa 25 kandidata i da se od njih selektuju četiri i da se na sjednici Skupštine izaberu za sudije Ustavnog suda", rekao je Abazović.

20:52h

Abazović je naveo i da smatra da ukoliko se Đukanović ponovo kandiduje za predsjednika države, da će ga na izborima pobijediti svako ko mu stane na crtu.

"To je moja predikcija. Mislim da je politički kraj za Đukanovića na predsjedničkim izborima, možda se on i ne kandiduje. Kraj proljeća 2023. godine je put u veću, snažniju, političku stabilizaciju Crne Gore. Poslije toga što god da dođe biti mnogo lakše", rekao je Abazović.

On je dodao da očekuje da predsjednički izbori budu održani u aprilu.

20:49h

Upitan da li je sa predstavnicima Pokreta Evrope sad i Demokratske Crne Gore uoči Nove godine i da je razgovarano o mogućem zajedničkom nastupu, Abazović nije dao direktan odgovor:

"Mi imamo vrlo korektnu permanentnu komunikaciju. Mnogo su se 'ispeglali' odnosi i to mnogo i tome se radujem. Naročito što sa Demokratskom Crnom Gorom čini mi se završili jednu ružnu epizodu. Sa Evropom sad lično nikad nisam imao neki problem, sa kolegom Spajićem i Milatovićem sam bio kolega u Vladi. Tu smo da sarađujemo. Svi smo upućeni jedni na druge".

Izmjena: 22:22h
20:47h

Komentarišući poziv poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković da pokrene proceduru skraćenja mandata Skupštini, Abazović je rekao da će razmotriti na Vladi tu inicijativu čim se konstituiše Ustavni sud.

20:45h

Upitan da li će URA glasati zainicijativu koju je pokrenuo DPS za smjenu čelnika šest crnogorskih opština, premijer je odgovorio:

"Nijesam razgovarao sa kolegama, lično mislim da je to stvar koja treba da ima javni ukor".

Izmjena: 22:22h
20:38h

Komentarišući odlazak šest zvaničnika crnogorskih opština u Beograd na sjednicu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije i njihove izjave, Abazović je odgovorio:

"Što se tiče programskih načela, te teme drugi nameću - DF i najviše DPS. Ja te teme zatvaram... Svaka tema svađalica treba da se skine sa dnevnog reda. Oni je nameću, moj program to nije već da se gradi žičara, autoput, da se kupi Željezara, Luka Bar, da se promoviše turizam, da se zaštite Pljevlja... Oni se na sve načine trude da ove teme drže žive, ja se na sve načine borim da te teme završimo".

Izmjena: 22:21h
20:32h

Upitan šta Ibrahimović radi u Vladi, ako je izglasao nepovjerenje, Abazović je odgovorio:

"Ne znam. Nijesam neko ko ima loše odnose sa Ibrahimovićem i ne bih ni prema drugim ministrima preduzimao".

Nakon što je Komnenić podsjetio Abazovića da su smijenjeni ministri Raško Konjević i Ranko Krivokapić, naveo je:

"Oni su od početka i pored svih upozorenja stavljali klipove Vladi. To Ibrahimović ne radi. To što su radili njih dvojica (Konjević i Krivokapić) to niko normalan ne bi radio".

Izmjena: 22:20h
20:29h

Upitan da li je odlazak ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića u Banjaluku na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske skandal, odgovorio:

"Radi se o skandalu, ali i o pripremi za izbore. Mi smo različiti politički subjeti. Odlazak njihov sa Vladom nema nikakve veze. Kovač će vratiti 200 eura u budžet. Što se tiče ministara, oni jesu 24 sata ministri, ali su tako isto i punoljetni građani i moraju da odgovaraju za svoje postupke. Nijesu otišli kao predstavnici Vlade, jer Vlada Crne Gore ne priznaje 9. januar. Kad sam rekao da ih neću smijeniti niti da ću pokretati išta osim prijateljskog razgovora, jer moramo da razumijemo u kakvoj političkoj kaljugi živi Balkan. A evo u kakvoj - zamjenik predsjednika Vijeća ministara raspravlja sa premijerom druge države da li su neki ministri bili na nekoj proslavi dok njihov premijer stoji na paradi iza Milorada Dodika, a naš potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović ide da se izvinjava da bi štitio svoje birače", rekao je premijer.

Izmjena: 22:19h
20:25h

"Neka se dogovore DF i DPS to će značiti pomirenje za Crnu Goru, a to će ojačati i druge stranke iz građanskog, centristričkog evropskog bloka i imaćemo mnogo bolju situaciju, i političku nego što je sada slučaj. I kada su otišli sa pregovora (DF) oni su rekli mi ćemo sa DPS da skratimo mandat, izabrati sudije Ustavnog suda. Super, nama ćete olakšati posao", naveo je Abazović

20:22h

Premijer i lider GP URA kazao je da je "DPS srozan".

"Pogledajte snagu DPS u decembru 2021. i u decembru 2022. godine. Razumijem da građani nemaju vremena i ne žele da se bave dubljim analizama. Ali u zemlji koja je podijeljena manjinska vlada je nešto najbolje što je napravljeno i što se stvara perspektiva da svako može sa svakim", naveo je Abazović.

20:19h

Abazović je rekao da će Crna Gora "nakon predsjedničkih izbora biti još više na pravom putu".

"Evropska orjentacija raste i ona će odnijeti značajnu pobjedu u odnosu na ostale retrogadne opcije", naveo je Abazović.

Kako je dodao njegov stav je da ne može da se ide na izbore bez Ustavnog suda "jer će se onda Šavnik i Podgorica desiti u cijeloj Crnoj Gori".

Abazović je naveo i da računa da će DPS imati svoju kalkulaciju u odnosu na predsjedničke izbore i stav međunarodnih parnera.

"Očekujem da se na njih izvrši mali pritisak da oni ne urade ono što su uradili 12. decembra. DPS nije glasao za sudije Ustavnog suda hoće da ima kontrolu nad Ustavnim sudom. Toga neće biti" kazao je Abazović.

Bonus video: