Galić: Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja

Imunizacija MMR vakcinom do 2013. godine u Crnoj Gori iznosila je preko 95 odsto, koliko je potrebno za kolektivni imunitet, ali od 2014. do danas zbog jakog uticaja antivakcinalnih lobija, ta brojka konstantno pada

19197 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja, s obzirom na to da je tek 60 odsto djece predškolskog uzrasta vakcinisano MMR vakcinom, a u susjednoj Srbiji je udvostručen broj slučajeva i sada ih je šest, kaže direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

"Svakako ovo je jedan alarm i upozorenje na ono što može da se desi i u našoj zemlji", rekao je za Televiziju Vijesti Galić.

Zato ljekari po ko zna koji put upozoravaju roditelje da shvate opasnost pred kojom se nalazimo i da ne čekaju sa vakcinacijom djece.

"Roditelji vakcinaciju odlažu dok dijete ne napuni nekoliko godina i onda imamo tu razliku po godinama da imamo obuhvat imunizacije negdje u prvoj godini kada treba da do 18 mjeseci da se primi doza jako mali, a 91 odsto recimo pred polazak u školu, jer je obavezna vakcina", rekao je gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić.

Galić upozorava da je krajnje vrijeme da se djeca vakcinišu jer onog trenutka kada virus počne da cirkuliše u populaciji, biće rizik vakcinisati djecu.

Imunizacija MMR vakcinom do 2013. godine u Crnoj Gori iznosila je preko 95 odsto, koliko je potrebno za kolektivni imunitet, ali od 2014. do danas zbog jakog uticaja antivakcinalnih lobija, ta brojka konstantno pada.

"Apel roditeljima jeste da informacije dobijaju od ljudi koji se cijeli život bave ovom problematikom, to su prije svega epidemiolozi i pedijatri, a svakako s obzirom na to da strahuju od tog autizma i sa neurolozima, oni će im jasno i precizno objasniti sve", rekao je Galić.

Roditelji koji odbijaju vakcinaciju, ne samo da svoje dijete stavljaju u rizik, nego i mališane sa kojima se dijete druži. Galić objašnjava da male boginje nisu isto što i ovčije, već su izuzetno opasne, pogotovo za djecu do pet godina.

"U 30 odsto slučajeva može nastati upala pluća i upala drugih djelova respiratornog sistema, zatim takozvani encefalitis, odnosno ajde da kažem zapaljenje mozga i moždabnih ovojnica i vrlo težak dijarelni sindrom", rekao je Galić.

I to nije sve, jer više od milion djece svake godine umre od malih boginja širom svijeta.

Bonus video: