Vujanović se vratila na posao, Vučković joj tražila da napusti zgradu

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda kazala je da nije dobila presudu kojom se Svetlana Vujanović vraća na posao

40454 pregleda 71 komentar(a)
Vujanović, Foto: Savo Prelević
Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2023. 13:55h

Sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović vratila se jutros na posao, nakon što je Upravni sud poništio odluku Sudskog savjeta kojom joj je konstatovao prestanak sudijske funkcije jer je navršila 64 godine.

Međutim, kako je kazala TV Vijesti, njoj je jutros v.d. predsjednica Vrhovnog suda Vesna Vučković tražila da napusti zgradu jer, kako je navela, nije dobila presudu kojom se ona vraća na posao.

Vujanović kaže da je odbila da to uradi, nakon čega se vratila u svoju kancelariju, objašnjavajući da je zakonito izabrani sudija sa punim pravom da bude na svom radnom mjestu.

Upravni sud je presudio da je Vujanović diskriminisana jer joj je prestala funkcija sa 64 godine zbog toga što je žena, a sudijama muškarcima dvije godine kasnije.

Vučković: Sud će postupiti po aktu Sudskog savjeta

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković saopštila je za TV Vijesti da je Vujanović jutros u 7.10 časova podnijela zahtjev da joj se omogući da obavlja sudijsku dužnost, nakon što joj je poništena odluka Sudskog savjeta o prestanku sudijske funkcije zbog odlaska u penziju.

Vučković je dostavila i dopis koji je uputila sutkinji Vujanović, na njen zahtjev:

"Dana 16. januara 2023. godine u 07:30 časova primila sam Vas na razgovor, na Vaš zahtjev i prethodno dostavljeni podnesak zaveden pod brojem Su.I br. 7/2023 u 07:10 časova.

"U toku razgovora obavjestili ste me da ste od danas ponovo sudija, da ste donijeli original presudu Upravnog suda Crne Gore kojom je poništena Odluka Sudskog savjeta o prestanku funkcije zbog sticanja uslova za penziju i da ćete koristiti kancelariju Miraša Radovića, da ćete obavljati sudijsku dužnost u krivičnom odjeljenju i da Vam se obezbjede sredstva za rad: sudijska toga, lap top, lična pravna i druga literatura.

"Obavještavam Vas, imajući u vidu Vaše zahtjeve, da Vrhovni sud Crne Gore nije stranka u postupku, da Sudski savjet bira, imenuje i razrješava sudije.

"Sjednica Sudskog savjeta, zakazana je za 17. januar 2023. godine u 13:30 časova, nakon čega će Vrhovni sud postupiti po aktu Sudskog savjeta, u skladu sa zakonskom procedurom", navela je Vučković u dopisu.

Bonus video: