Bakić: Pitanje uticaja osnovni motiv za osnivanje medija u Crnoj Gori

Direktorica AEM-a smatra da je medijska scena u Crnoj Gori prilično izazovna, ali i da postoje stvari sa kojima u načelu možemo biti zadovoljni

6361 pregleda 0 komentar(a)

Crnogorsko medijsko tržište je previše malo da bi finansiralo ovako veliki broj medija. Nemoguće je da toliki broj medija može da se finansira na tržišnim principima, tako da je zaključak da je pitanje uticaja osnovni motiv za osnivanje medija u Crnoj Gori.

To je u Bojama jutra rekla direktorica Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić.

Ona smatra da je medijska scena u Crnoj Gori prilično izazovna, ali i da postoje stvari sa kojima u načelu možemo biti zadovoljni.

"Mediji u Crnoj Gori jako reflektuju sve neke naše društvene probleme i podjele koje su prisutne. Tradicionalni mediji, radio i televizija nisu tabloidni mediji i važno je da se to istakne i time možemo biti zadovolljni".

Bakić ističe da crnogorsko društvo pokazuje jedan adekavatan nivo reakcije na izvještavanje medija.

"I to je takođe veoma važno. Najviše što jedno društvo treba da zabrine je neki stepen anesteziranosti društva na izvještavanje medija", rekla je Bakić.

Problem sa kojima se suočava globalno medijsko društvo, dodaje Bakić, je jačanje uticaja onlajn sfere i činjenca da modeli regulacije onlajn medija, koji su bili primarno regulisani na modelima samoregulatornih pricipa, ne daju rezultat i traže se modeli kako da se onlajn reguliše

"Imamo i cijeli niz lokalnih problema. Da bi jedan medijski sistem bio suštinski nezavistan vrlo je važan način na koji se mediji finansiraju, i time treba da se pozabavimo. Način finansiranja, to da li tržište u Crnoj Gori obezbjeđuje dovoljno efikasne mehanizme da se i komercijalni mediji finansiraju na tržišni način, što će smanjiti mogućnost uticaja različitih interesnih grupa na izvještavanje i javni emiteri koji bi trebalo da imaju dovoljno sredsdtava za finansiranje svog programa, a bez političkog uticaja", rekla je Bakić.

Danas u Crnoj Gori postoji 79 elektronskih medija, 79 radijsih i TV stanica, 26 TV programa različitog nivoa pokrivenosti.

"Trend je da su signalima različitih medija više pokrivene opštne u centralnoj regiji i primorju tako da imamo opštine na sjeveru gdje nemamo nijednu radijsku stanicu", rekla je Bakić.

Navodi da mediji obezbjeđuju jedan dio programa na adekvatnom nivou, to se prvenstveno odnosi na informativni program.

"Naše analize pokazuju da emiteri u Crnoj Gori emituju takve vrste programa, ali ono što nam nedsotaje jesu neki formati tehnološki izazovniji, naročito za mlađu publiku. Godinama unazad imamo nedostatak određenih žanrova, dječijeg, kulturno-umjetničkog, dokumentarnog programa..."

Prema evideniciji, AEM godišnje pokrene oko 130 postupaka koji se odnose na rad medija.

"Oko tridesetak pokrenu građani podnošenjem prigovora. Značajni broj prigovora se odnosi na poštovanje standarda oglašavanja, je li prekršena maksimalna kvota, ali ima i onih koji se odnose na zaštitu maloljetnika i treći vezani za poštovanje novinarskih standarda".

Bonus video: