Od pojave morbila u Srbiji veća zainteresovanost za vakcinaciju MMR-om u Crnoj Gori

Martinović ističe da smo u velikom riziku, ali da je sistem spreman. Upozorava da su morbili veoma zarazna bolest, a da je u Crnoj Gori oko 25.000 djece koja nisu primila nijednu dozu MMR vakcine

7236 pregleda 6 komentar(a)

Otkad su se male boginje pojavile u Srbiji zainteresovanost za vakcinaciju MMR vakcinom u Crnoj Gori je porasla. Nadam se da će to pokrenuti roditelje i uticati na njih da vakcinišu svoju djecu, rekao je u Bojama jutra specijalista epidemiologije, doktor Adis Martinović iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

"Zadnji podaci iz Srbije govore da je trenutno zaraženo šestoro djece mlađe od godinu i po, i jedna odrasla osoba. Pošto je bio vikend očekujemo u toku dana još novih podataka".

Martinović navodi da ovih dana kod nas nije bilo sumnje na morbile.

"U vrlo ozbiljnom smo riziku, pogotovo ako uporedimo podatke kod nas i u Srbiji. Kod njih je obuhvat vakcinacije za zadnje dvije godine bio oko 75 odsto, kod nas je oko 35 odsto, a 12 odsto za zadnju generaciju", rekao je Martinović.

Ističe da u Crnoj Gori ima dosta osoba koje nisu primile nijednu dozu MMR.

"Akcenat stavljamo na djecu, imamo oko 25.000 djece koja nisu primila nijednu dozu do 18 godina. Najugroženija su djeca u uzrastu do pet godina. Oko 18.000 je djece predškolskog uzrasta koja nisu vakcinisana. Skoro 50 odsto djece nije vakcinisano nijednom dozom".

Martinović smatra da je sistem spreman za epidemiju morbila i dodaje da se dosta naučilo iz epidemije koronavirusa.

"Naučili smo da brže i lakše reagujemo. Institut nije čekao da se pojave morbili u Srbiji, bilo koji sumnjivi slučaj se detaljno ispituje, testira. Prošle godine smo imali nekoliko sumnji koje su odbačene. IJZ je poslao mejl svim domovima zdravlja, bolnicama kako bi se reorganizovali i pripremili za pojavu morbila", rekao je Martinović.

Kada je riječ o zabrani boravka djece u vrtiću, to je, kaže on, zadnja opcija.

"Ne iz razloga što mi to tako kažemo i nećemo, već tako sprečavamo pojavu epidemije".

Martinović je kazao da ima dvije ćerke, jednu od tri i po godine i jednu od godinu dana, te da su obje uredno vakcinisane.

Bonus video: