Usljed velikih kiša moguća izlivanja rijeka, klizišta i odroni; Pavićević: Građani da ne putuju bez prijeke potrebe

"Imamo probleme što će na sjeveru pasti poprilična kiša, a zemljište nije toliko vodopropusno kao na jugu i neće moći da primi toliku količinu padavina. I sami građani treba da budu i te kako na oprezu i da povedu računa", rekao je meteorolog TV Vijesti

12103 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Do vikenda nas čeka nevrijeme, a Direktorat za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) upozorio je građane na seriju ciklona, koji donose obilnu kišu i jak južni vjetar, posebno sjutra i prekosjutra.

Meteorolog TV Vijesti Dušan Pavićević kaže da je moguće izlivanje rijeka, klizišta i odroni, kao i podizanje nivoa mora i talasi od nekoliko metara.

Pozvao je građane na oprez i da ne putuju bez prijeke potrebe.

"Moguće da za ta tri, četiri dana budu dosegnute prosječne mjesečne količine padavina. Ta količina padavina će sigurno uzrokovati izlivanje pojedinih potoka, riječica iz svojih vodotoka, čak i neki veći vodotokovi će i te kako porasti, biće više uslova za klizišta, za odrone, duvaće veoma jak južni vjetar koji će na mnogo mjesta otežavati što saobraćaj, što održavanje elektrodistributivne mreže", kazao je Pavićević.

Naglašava i da će biti problema i na primorju gdje, kako je pojasnio, usljed niskog pritiska raste nivo mora, obilne padavine i južni vjetar koji će dalje povećavati nivo mora.

"Plus veoma visoki talasi u noći između utorka i srijede, i po nekoliko metara, pa će biti veoma ugroženo funkcionisanje onih gradskih jezgara koja se nalaze na nižim kotama. Ima razloga da pozovemo na oprez, na to da se ne kreće na put bez prijeke potrebe. Imamo probleme, takođe, što će na sjeveru pasti poprilična kiša, a zemljište nije toliko vodopropusno kao na jugu i neće moći da primi toliku količinu padavina, tako da i te kako treba da budu na oprezu i da povedu računa i sami građani", rekao je on.

Bonus video: