Jovanić negirao krivicu, tvrdi da ne postoji njegova odgovornost i da već osam mjeseci trpi progon

Jovanić je tokom kontrole optužnice koju je protiv njega podnijelo Specijalno tužilaštvo, istakao da je okarakterisan kao korumpirani sudija i okorjeli kriminalac, iako, kako tvrdi, ne postoje dokazi za navedena krivična djela

22500 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić tražio je danas pred Višim sudom da se krivični postupak, u kojem se tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, obustavi.

Jovanić je tokom kontrole optužnice koju je protiv njega podnijelo Specijalno tužilaštvo istakao da je okarakterisan kao korumpirani sudija i okorjeli kriminalac, iako, kako tvrdi, ne postoje dokazi za navedena krivična djela.

"Način na koji je u optužnici predstavljen stečajni postupak je selektivan, neobjektivan, nestručan i više je usmjeren da onoga ko čita dovede u zabludu i da manipuliše onim ko čita ovakvu optužnicu, nego sa namjerom da prikaže pravo stanje", kazao je Jovanić.

Ključni argument koji je Jovanić u svoju odbranu naveo je da je sve odluke i rješenja u spornim postupcima donosio u svojstvu sudije, za šta, kako je istakao, ne postoji krivična odgovornost, pogotovo ako je riječ o pravosnažnim odlukama.

Dodao je i da je u cilju preispitivanja tih odluka specijalna tužiteljka mogla da od njega traži pojašnjenje, umjesto da ga, kako je istakao, hapsi i izlaže progonu.

Jovanić i advokati još 11 osoba koje se sumnjiče da su kao dio njegove kriminalne organizacije oštetili osam kompanija za više stotina hiljada eura kroz stečajne postupke, tvrde da je tužilaštvo nezakonito sprovodilo istragu i preispitivalo presude Privrednog suda, te da je dokaze izvlačilo iz već završenih stečajnih postupaka.

"Optužnica nema osnovni element da je neko oštećen bilo kojom radnjom. Nisu opisane aktivnosti, ni kriminalne organizacije, ni pojedinačne aktivnosti svakog od okrivljenih", rekao je advokat Nikola Martinović.

Pozitivan epilog po okrivljene, zbog nedostatka dokaza, očekuje i advokat vlasnika kompanije "Ogimar" Danijele i Dušana Lakovića, Goran Rodić.

"Sud će donositi odluku jedinstvenu, ali će razmatrati radnje svakog od optuženih lica, i spram toga će biti donijeta odluka. Možda za nekoga sud bude smatrao da ima dokaza, da se potvrdi, za nekoga ne", naveo je Rodić.

Pored Jovanića i bračnog para Laković, optužnicom su obuhvaćeni i stečajni upravnici Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, i procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović.

Bonus video: